Parówki w cieście z karmelizowaną cebulką
Jest weekend, dopada cię nagły głód, w lodówce masz wegańskie parówki, ale nie chcesz po raz kolejny jeść ich z ketchupem i musztardą…
Mam dla ciebie przepis na banalnie proste – inspirowane kuchnią niemiecką – parówki w cieście. Najbardziej czasochłonne jest tu karmelizowanie cebulki, które możesz oczywiście pominąć ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
parówki w cieście:
2 opakowania parówek BeVege *
1 opakowanie ciasta francuskiego **
1 łyżka czarnuszki ***
karmelizowana cebula:
2 czerwone cebule
1 łyżka czerwonego wina (lub wody)
opcjonalnie 1/2 łyżeczki ksylitolu (lub innego cukru)
+ sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku
* lub innych roślinnych kiełbasek
** dostępne w sklepach gotowe ciasto francuskie jest przeważnie wegańskie (bez jajek i mleka ;)
*** lub sezamu
PRZYGOTOWANIE
- Zacznij od karmelizowania cebuli. W tym celu pokrój ją w półksiężyce i umieść na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oleju. Smaż na małym/średnim ogniu ok 40-50 minut co jakieś 5 minut mieszając.
- W między czasie nastaw piekarnika na ok. 200 stopni. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pozawijaj w nie parówki (wielkość ciasta determinuje na ile części je podzielić – na ile parówek ci go wystarczy). Brzegi smaruj odrobiną wody, aby ciasto dobrze się ze sobą skleiło, gotowe parówki posmaruj odrobiną oleju i posyp czarnuszką. Ponacinaj z wierzchu i wstaw do piekarnika na jakieś 20 minut.
- Pod koniec smażenia cebuli dodaj wino (opcjonalnie – wino nada cebuli specyficzny posmak) i jeśli masz ochotę odrobinę cukru (ksylitolu), wymieszaj i smaż, aż alkohol odparuje.
- Gotowe parówki podawaj na ciepło wraz z karmelizowaną cebulą.
TIP: Alternatywna wersja jest taka, że możesz do środka ciasta – poza parówką – pakować odrobinę karmelizowanej cebuli i zapiekać to już razem. Doprawianie solą, pieprzem oraz innymi przyprawami pozostawiam wedle uznania (można doprawić wnętrze ciasta lub cebulę ;).
Sausage rolls with carmelised onions
RECIPE
INGREDIENTS
sausage rolls:
2 packages of BeVege * sausages
1 pack of french pastry **
1 tbsp nigella sativa ***
carmelised onions:
2 red onions
1 tbsp of red wine (or water)
+ salt, pepper and other spices (optionally)
Optionally: 1/2 teaspoon xylitol (or another sugar)
* or other vegetable sausages
** ready-made french pastry in stores is mostly vegan (without eggs and milk ;)
*** or sesame seeds
PREPARATION
- Start with caramelizing the onions. First, cut them into a feathers and place in a hot pan with 1 teaspoon of oil. Smooth on medium / low heat for about 40-50 minutes, stirring occasionally, every 5 minutes.
- In the meantime set the oven to 200 degrees (celsius). Roll out the french pastry sheet cut into few pieces (the size of the dough determines how many parts and how many sausages you will need). Roll up pastry to enclose sausage, with a dash of oil and sprinkle with nigella sativa (or sesame). Score with a knife. and place in the oven for about 20 minutes.
- At the end of carmelising the onions, add some wine (optionally) and a little bit of sugar (xylitol) if you need to, mix and fry until it alcohol evaporates.
- Serve the sausages together with the caramelized onions.
TIP: The alternative version is to put a little of caramelized onions into the pastry rolls – aside from the sausage – and bake it together. Feel free with seasoning (salt, pepper and other spices).
BRAK KOMENTARZY