Quesadilla z czarną fasolą
Quesadilla powinna być z serem, ale nie będzie. Nadziałam ją dobrze przyprawioną czarną fasolą z karmelizowaną czerwoną cebulą, kwaśnym guacamole i świeżą sałatą oraz kolendrą. Podane na ciepło grillowane tortille pszenne, posypałam czarnym gomashio. Jeśli naprawdę masz taką potrzebę, możesz dodać do środka starty roślinny ser, będziesz bliżej Meksyku :P
PRZEPIS
SKŁADNIKI
fasola:
1 szklanka czarnej fasoli (moczonej min. 8 h)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
TIP: Zachowaj wodę po gotowaniu fasoli, przyda ci się później.
guacamole:
3 awokado
1 limonka (sok)*
garść świeżej kolendry
sól i pieprz
*lub cytryna (są bardziej soczyste dlatego zdaj się na swój smak)
dodatki:
sałata grecka
czarne gomashio
świeża kolendra
+ 8 dużych tortilli
PRZYGOTOWANIE
fasola:
- Namoczoną fasolę odcedź i ugotuj z odrobiną soli aż stanie się miękka (ale nie rozgotowana). Odsącz fasolę na durszlaku, ale wodę z gotowania zachowaj.
- Cebule pokrój w pióra i usmaż na złoto, pod koniec smażenia dodaj czosnek i przyprawy (mielony kumin, chilli, kolendrę i paprykę). Dodaj do nich fasolę, wymieszaj.
- Mąkę kukurydzianą wymieszaj z 1 szklanka wody z gotowania fasoli i dolej do fasoli. Podduś chwilę aż sos lekko zgęstnieje (dzięki mące).
guacamole:
- Awokado obierz ze skóry i rozdrobnij za pomocą widelca na miazgę.
- Dodaj sok z limonki, posiekaną drobno świeżą kolendrę sól i pieprz.
- Wymieszaj.
quesadilla:
- Tortille podgrzej na grillu elektryczny (jeśli takowy posiadasz), w piekarniku lub na patelni.
- Na jednej tortilli rozprowadź najpierw cienką warstwę fasoli, potem guacamole i potem wybranych dodatków.TERAZ jest czas na starty wegański ser, jeśli masz na niego ochotę ;)
- Całość przykryj drugim plackiem tortilli. Gotowe.
Black bean quesadilla
RECIPE
INGREDIENTS
beans:
1 cup black beans (soaked min. 8 h)
1 teaspoon ground cumin
1/2 tsp chilli
1/2 tsp ground coriander
1 tsp sweet paprika
2 red onions
1 clove garlic
2 tsp canola oil
1 tbsp cornstarch
TIP: Keep the water from boiling beans.
guacamole:
3 avocados
1 lime (juice) *
handful fresh coriander
salt and pepper
* or lemon
toppings:
romaine lettuce
black gomashio
fresh coriander
+ 8 tortillas
PREPARATION
beans:
- Drain soaked beans and cook with a little salt until it becomes soft (but not mushy). Drain the beans on colander, but keep the water from boiling.
- Cut onions into slices and fry until golden, at the end of cooking, add garlic and spices (ground cumin, chilli, coriander and paprika). Then add beans and combine.
- Combine corn flour with 1 cup of the water form boiling. Now stir into the beans and simmer until the sauce thickens.
guacamole:
- Peel the avocado from the skin and shred with a fork to a pulp.
- Add lime juice, finely chopped fresh coriander salt and pepper.
- Mix.
quesadilla:
- Heat the tortillas on the electric grill (if you have one), in the oven or in a pan.
- Pour layer of beans onto tortilla, then layer of guacamole and toppings. NOW it’s time to add vegan cheese if you want to ;)
- Cover it with second tortilla.
BRAK KOMENTARZY