Pasta „makrelowa” z wędzonego tofu
Na życzenie mojego chłopaka, powstała kolejna pasta próbująca udawać „makrelową”, tym razem z wędzonego tofu. Smacznego!
A jeśli chodzi o smak ryby, bez ryby to wcześniej na blogu pojawiły się bezrybne śledziki w śmietanie i pasta bezrybna z fasoli.
A wy jaki macie stosunek do nazywania potraw kuchni wegańskiej ich niewegańskimi odpowiednikami? Jestem bardzo ciekawa ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 kostki tofu wędzonego (300-400 g łącznie)
4 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki przecieru pomidorowego*
1/2-1 płata glonów nori
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
+ drobno posiekana czerwona cebula
++ ogórki kiszone lub małosolne
+++ świeży koperek
*przecier nadaje koloru, możesz również zastąpić go pomidorami albo pominąć.
TIP: Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody, więcej pomidorów lub oliwy.
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i wymieszaj dokładnie.
- W miarę potrzeby dodaj więcej wody i przypraw.
- Podawaj na ciemnym pieczywie z ogórkiem kiszonym lub małosolnym i świeżym koperkiem.
„Mackerel” pate with smoked tofu
RECIPE
INGREDIENTS
2 cubes of smoked tofu (300-400 g in total)
4 tbsp extra virgin olive oil
2 tbsp of tomato puree*
1/2 – 1 nori sheet
2 tbsp of finely chopped red onion
1/2 tsp of salt
1/2 tsp of pepper
+ finely chopped red onion
+ pickled cucumbers or low-salted cucumbers
+++ fresh dill
*for color and consistency, you can replace it with fresh tomatoes.
TIP: If the consistency is too thick, add some water.
PREPARATION
- Place all ingredients in the blender container and mix thoroughly.
- Add more water, oil or spices, if necessary.
- Serve with dark bread, pickles, finely chopped red onions and fresh dill.
BRAK KOMENTARZY