Pomidorowo bazyliowa zupa krem
W tym tygodniu dominuje kolor czerwony. Sezon na truskawki, czereśnie, rabarbar, botwinkę, rzodkiewkę i dojrzewające w słońcu pomidory, w pełni. Malinowe, gargamele, bawole serca, śliwkowe… Wybieram te miękkie i bardzo dojrzałe, kieruję się zapachem, im intensywniejszy tym lepiej!
Pomidory to takie magiczne rośliny. Dwa większe pomidory pokrywają w 100% zapotrzebowanie – na witaminę C i w 50% – na witaminę E. Poza tym zawierają sporo antyoksydantów (w tym likopenu – spożycie dużej ilości tego składnika zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy), minerałów i błonnika. Są niskokaloryczne i pyszne. A ich owoce po obróbce termicznej, nadal pozostają pełne smaku i wartości odżywczych.
Dziś kupiłam pomidory idealne na zupę i zapraszam na pomidorowo bazyliowy krem z 8 składników. Gęsty od nerkowców i bez bulionu ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1,5 kg pomidorów
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki nerkowców
2 łyżki oliwy
1 szklanka wody
szczypta soli
szczypta pieprzu
spora garść świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE
- Pomidory pokrój w ćwiartki i umieść wraz z ząbkami czosnku (nie obrane – w skorupkach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 1 h (nagrzanego do 180 stopni).
- Nerkowce namocz w ciepłej wodzie.
- Po 1 h wyjmij upieczone pomidory i czosnek z piekarnika. Umieść w pojemniku blendera pomidory w całości (możesz obrać ze skóry jak masz ochotę), a czosnek wyciskając wnętrze ząbków ze skorupek.
- Nerkowce odsącz na sicie, dodaj do pomidorów. Następnie do tego wszystkiego dolej szklankę wody, dodaj oliwy, soli, pieprzu, świeżej bazylii i zblenduj na gładko. Zupa krem gotowa.
Creamy roasted tomato & basil soup
RECIPE
INGREDIENTS
1,5 kg of plum tomatoes
4 cloves of garlic
1/2 cup of cashews
2 tbsp of oil
1 cup of water
pinch of salt
pinch of pepper
handful of fresh basil
PREPARATION
- Cut the tomatoes into quarters and place with the garlic cloves (not peeled – in shell) on a baking tray lined with baking paper. Put in the oven for 1 hour (180 cesius degree).
- Soak cashews in warm water.
- After 1 hour, remove roasted tomatoes and garlic from the oven. Put tomatoes and squeezed garlic (with shells removed) into a blender container (you can peel tomato skins if you like).
- Rinse the cashews on a sieve, put into a blender. Then add one cup of water, extra virgin olive oil, salt, pepper, fresh basil and blend until smooth. Soup is ready.
BRAK KOMENTARZY