Sojowe steki na grilla
Niedzielne popołudnie w oparach grilla, w zielonym ogródku warszawskiego klubu Pogłos, było mega! W tle leciało the Dahmers, na kolejnych dwóch piętrach odbywały się koncerty, a w ogródku panował totalny wakacyjny chill. Piękny mamy maj!
W kooperatywie z ekipą Pogłosu przygotowaliśmy w pełni wegańskiego grilla, menu było mojego autorstwa, a przepisy na wszystko – poza stekami – pochodzą z bloga. Obiecałam kilku osobom przepis na steki. Tak więc, tadam, wrzucam!
Steki są soczyste, miękkie i bardzo aromatyczne. Najlepiej zrobić je dzień przed planowanym grillowaniem, wtedy nabiorą więcej smaku. Do steków wystarczy jakaś dobra sałatka, ja w wypasionej wersji podaję je z zestawem kilku dodatków (sałatką ziemniaczana, paprykowym hummusem i surówka z pomarańczowym winegret).
Smacznego i śledźcie profil Pogłos’u, tam się dzieje sporo dobrego!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
marynata:
1/4 szklanki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy extra virgin*
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki przyprawy do grilla**
+ 2 opakowania sojowych steków lub zwykłych kotletów
*lub olej rzepakowy
**gotowa ze sklepu lub zrobiona własnoręcznie (papryka słodka, kolendra, jałowiec, kminek, rozmaryn, gorczyca, majeranek, cebula, pietruszka, chilli, cząber).
TIP: Proporcje marynaty są przykładowe, tak naprawdę przeważnie robię ją nie patrząc na proporcje, a raczej sprawdzając po zmieszaniu składników, jakiego smaku jest za mało czy za dużo i dodając czegoś odpowiednio więcej… czasem wolę słodszą, czasem bardziej pikantną, nie ma co się ograniczać ;)
PRZYGOTOWANIE
- Sojowe steki ugotuj, aż będą miękkie. Odsącz na durszlaku i poczekaj, aż ostygną.
- Składniki na marynatę wymieszaj w dużym pojemniku, ostudzone steki zanurzaj po kolei w marynacie i układaj jeden obok drugiego w zamykanym pojemniku. Na wierzch wylej pozostałość marynaty, pojemnik umieść w lodówce na noc.
- Następnego dnia steki są gotowe do grillowania :)
- Smacznego.
Soya grill steaks
RECIPE
INGREDIENTS
marinade:
1/4 cup of soy sauce
4 cloves of garlic
6 tbsp extra virgin olive oil*
2 tbsp of maple syrup
2 tbsp of barbecue spices**
+ 2 packs of soya steaks or chunks
*or rapeseed oil
**store-bought or diy (sweet pepper, coriander, juniper, caraway, rosemary, mustard, marjoram, onion, parsley, chilli, savory).
TIP: The proportions of a marinade ingredients are exemplary, I usually do it without looking at the proportions, or rather checking after mixing ingredients and adding something more… sometimes I prefer sweeter, sometimes more spicy ;)
PREPARATION
- Cook the soy steaks in water until soft. Rinse and leave to cool.
- Combine marinade ingredients in a large container, drown steaks in marinade one by one and put them side by side in an airtight container. Pour the rest of marinade over the top, put the container into the fridge for overnight.
- The next day the steaks are ready for grilling :)
- Bon Appetit.
Ok… podejmę wyzwanie. Do tej pory sojowe mi nie wychodziły, ale może zbyt krótko je marynowałam? Zobaczymy ;)
Kluczowe jest też ugotowanie ich, aby były całkowicie miękkie i czasem jakość samych kotletów (niektóre są totalnie twarde inne z kolei się rozgotowują ;) ja użyłam steki firmy Radix. Powodzenia :)