Hummus chilli, wędzona i pieczona papryka

Tak właśnie świętuję International Hummus Day 2016. Pasta z ciecierzycy z pieczoną czerwoną papryką, odrobiną papryczki chilli oraz wędzonej papryki. Najlepiej!

Hummus Day 2016


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min. + 1 h
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1 szklanka suchej ciecierzycy (moczonej przez noc)
2 papryki czerwone
2 papryczki chilli ze słoika (marynowane)
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki pasty tahini
sok z 1 cytryny
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę namocz przez noc (minimum 12 h).
  2. Ugotuj z odrobiną soli, aż będzie miękka.
  3. Paprykę czerwoną upiecz w piekarniku do momentu, aż wystąpią na niej przebarwienia. Umieść w misce, przykryj szczelnie folią, aby łatwiej odchodziła skórka.
  4. Wszystkie składniki na hummus umieść w pojemniku blendera (paprykę również) albo w misce jeśli używasz blendera ręcznego.
  5. Zmiel dokładnie na gładką masę. Sprawdź czy jest odpowiednio doprawiony.
  6. Podawaj posypany płatkami chilli oraz słodką papryką.

Hummus Day 2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.