Hummus chilli, wędzona i pieczona papryka
Tak właśnie świętuję International Hummus Day 2016. Pasta z ciecierzycy z pieczoną czerwoną papryką, odrobiną papryczki chilli oraz wędzonej papryki. Najlepiej!
PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 min. + 1 h
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI
1 szklanka suchej ciecierzycy (moczonej przez noc)
2 papryki czerwone
2 papryczki chilli ze słoika (marynowane)
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki pasty tahini
sok z 1 cytryny
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Ciecierzycę namocz przez noc (minimum 12 h).
- Ugotuj z odrobiną soli, aż będzie miękka.
- Paprykę czerwoną upiecz w piekarniku do momentu, aż wystąpią na niej przebarwienia. Umieść w misce, przykryj szczelnie folią, aby łatwiej odchodziła skórka.
- Wszystkie składniki na hummus umieść w pojemniku blendera (paprykę również) albo w misce jeśli używasz blendera ręcznego.
- Zmiel dokładnie na gładką masę. Sprawdź czy jest odpowiednio doprawiony.
- Podawaj posypany płatkami chilli oraz słodką papryką.
TAGI
KATEGORIA
BRAK KOMENTARZY