Zielony tabbouleh

Tropikalne wakacje w mieście trwają w najlepsze i pewnie mogłabym żywić się samymi lodami, ale z uwagi na zbyt szybki przyrost masy… czasem jem coś bardziej pożywnego i mniej kalorycznego. To jest opcja potrawy dla osób leniwych, zapracowanych, lubiących szybkie efekty swoich działań. Smaczna, orzeźwiająca, zielona wersja tabbouleh, idealna na taką pogodę. Do roboty i smacznego!

Zielony tabbouleh – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

2 kwaśne zielone jabłka
1 zielony ogórek
1 zielona papryka
1 awokado
2 szklanki kaszy*
pęczek pietruszki
kilka gałązek świeżej mięty
sok z 1 cytryny
1-2 łyżki oliwy
1 łyżka słodkiego syropu**
szczypta soli

*np. pęczak, orkiszowa, jaglana etc.
**np. daktylowy, klonowy etc.

+ płatki migdałowe do posypania

PRZYGOTOWANIE

  1. Kasze ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i umieść w dużej misce.
  3. Dodaj do nich sok z cytryny, oliwę i słodki syrop, dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj wystudzoną kaszę, drobno posiekaną natkę i mięte, wymieszaj, gotowe :)


Green tabbouleh

Zielony tabbouleh – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 4-6

INGREDIENTS

2 sour green apples
1 green cucumber
1 green bell pepper
1 avocado
2 glasses of groats*
bunch of fresh parsley
a few sprigs of fresh mint
juice from 1 lemon
1-2 tbsp of olive oil
1 tbsp of sweet syrup**
pinch of salt

* for example. pearl barley, spelled, millet etc.
** for example. date, maple etc.

+ almond flakes for topping

PREPARATION

  1. Cook the groats in lightly salted water.     
  2. Cut all the vegetables into cubes and place in a large bowl.     
  3. Add lemon juice, olive oil and sweet syrup, mix well.     
  4. Then add the cooled groats, finely chopped parsley and mint, mix well, it’s ready :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.