Zielony tabbouleh
Tropikalne wakacje w mieście trwają w najlepsze i pewnie mogłabym żywić się samymi lodami, ale z uwagi na zbyt szybki przyrost masy… czasem jem coś bardziej pożywnego i mniej kalorycznego. To jest opcja potrawy dla osób leniwych, zapracowanych, lubiących szybkie efekty swoich działań. Smaczna, orzeźwiająca, zielona wersja tabbouleh, idealna na taką pogodę. Do roboty i smacznego!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 kwaśne zielone jabłka
1 zielony ogórek
1 zielona papryka
1 awokado
2 szklanki kaszy*
pęczek pietruszki
kilka gałązek świeżej mięty
sok z 1 cytryny
1-2 łyżki oliwy
1 łyżka słodkiego syropu**
szczypta soli
*np. pęczak, orkiszowa, jaglana etc.
**np. daktylowy, klonowy etc.
+ płatki migdałowe do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Kasze ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i umieść w dużej misce.
- Dodaj do nich sok z cytryny, oliwę i słodki syrop, dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj wystudzoną kaszę, drobno posiekaną natkę i mięte, wymieszaj, gotowe :)
Green tabbouleh
RECIPE
INGREDIENTS
2 sour green apples
1 green cucumber
1 green bell pepper
1 avocado
2 glasses of groats*
bunch of fresh parsley
a few sprigs of fresh mint
juice from 1 lemon
1-2 tbsp of olive oil
1 tbsp of sweet syrup**
pinch of salt
* for example. pearl barley, spelled, millet etc.
** for example. date, maple etc.
+ almond flakes for topping
PREPARATION
- Cook the groats in lightly salted water.
- Cut all the vegetables into cubes and place in a large bowl.
- Add lemon juice, olive oil and sweet syrup, mix well.
- Then add the cooled groats, finely chopped parsley and mint, mix well, it’s ready :)
BRAK KOMENTARZY