Krucha szarlotka ze słonym karmelem

Każdy kraj ma swoją szarlotkę, swoje apple pie, jabłecznik… inną wersję, inne proporcje, dodatki i historię z nimi związaną. Ale podstawa jest jedna, jabłka! Moje jabłka wystąpią dziś jako symbol pokusy i pożądania, skąpane w karmelowym budyniu, na cieniutkim kruchym spodzie.

Taka szarlotka marzyła mi się od dawna, ale musiała poczekać na antonówki. Kwaśne jabłka były niezbędne, jako te idealnie kontrastujące ze słodko słonym karmelem, którym postanowiłam ją wzbogacić. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać i pierwszy kawałek wjechał na ciepło i został solidnie posypany cynamonem :)

Oczywiście jeśli cynamon to tylko cejloński, pamiętaj o tym!

Szarlotka na kruchym ze słonym karmelem – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: blacha 25 cm

SKŁADNIKI

ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
2 szklanki mąki pszennej
1/3-1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder*
1 zimna kostka margaryny Alsan**
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki ciepłej wody
mała szczypta soli

*lub zmielonego na puder cukru trzcinowego
**lub innej roślinnej margaryny

karmel:
1 puszka mleka kokosowego
2/3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
1/3-1/2 szklanki ksylitolu***
3 łyżki skrobi ziemniaczanej****
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli

***lub cukru trzcinowego (daje lepszy karmelowy posmak)
****lub kukurydzianej

+ 3 zielone kwaśne jabłka

PRZYGOTOWANIE

karmel:

  1. Mleko kokosowe i ksylitol (lub cukier trzcinowy) wymieszaj w rondelku, gotuj ok. 30 minut, aż zacznie gęstnieć.
  2. Teraz masz sporo czasu na przygotowanie ciasta :)
  3. Pod koniec gotowania wymieszaj sobie w kubku pozostałe składniki (mleko roślinne, skrobię, ekstrakt i sól), wlej do gotującego się karmelu. Masa będzie gęstnieć, wymaga ciągłego mieszania.
  4. W przypadku powstania grudek, zblenduj ją dokładnie metalowym ramieniem blendera.

ciasto:

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Zmielone siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą, pozostaw na ok. 10 minut.
  3. Na blacie umieść mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, ocet, sól, margarynę pokrojoną nożem w kostkę oraz papkę z siemienia.
  4. Ugniataj, aż powstanie gładkie ciasto (jak za lepkie dodaj odrobinę mąki, jak za gęste odrobinę wody). Wstaw je do lodówki.
  5. Połową ciasta wyłóż spód blachy.
  6. Na spodzie warstwę pokrojonych w drobną kostkę kwaśnych jabłek.
  7. Następnie warstwę karmelowego budyniu.
  8. A na koniec drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce formując na wierzchu warstwę kruszonki.
  9. Ciasto wstaw do piekarnika na ok. 45 minut (ja mam piekarnik elektryczny, trochę słabiej piecze, dlatego polecam metodę kontrolowania czasu drewnianym patyczkiem lub wizualnie, aż kruszonka będzie lekko podpieczona).
  10. Po ostudzeniu udekoruj cynamonem.


Crispy apple pie with salted caramel

Szarlotka na kruchym ze słonym karmelem – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 1 h
Serves: 25 cm cake tin

INGREDIENTS

crust:
1 cup of coarse-grained wheat flour
2 cups of wheat flour
1/3-1/2 cup of ground powder xylitol*
1 cold Alsan margarine cube**
2 tsp of baking powder
1 tbsp of apple cider vinegar
1 tbsp ground linseed
2 tbsp of warm water
a small pinch of salt

* or ground powdered cane sugar
** or other vegetable margarine

caramel:
1 can of coconut milk
2/3 cup of unsweetened plant-based milk
1/3-1/2 cup of xylitol***
3 tbsp of potato starch****
1 tbsp vanilla extract
1/2 tsp of salt

*** or cane sugar (more caramel taste)
**** or corn

+ 3 green sour apples

PREPARATION

caramel:

  1. Combine coconut milk and xylitol (or cane sugar) in a saucepan, cook for approx. 30 minutes, until it thicken.
  2. Now you have a lot of time to prepare the crust :)
  3. At the end of cooking, mix the remaining ingredients in the cup (plant-based milk, starch, extract and salt), pour into boiling caramel. The mass will start to become dense, so better stir it well.
  4. In the case of lumps, blend it until smooth.

cake:

  1. Set oven to 180 degrees.
  2. Combine flaxseed with warm water, leave for about 10 minutes.
  3. Add flour, xylitol, baking powder, vinegar, salt, margarine (cutted into pieces) and flaxseed mixture on the counter.
  4. Knead until the dough become smooth. Put in the fridge.
  5. Half of the dough, put out the bottom of a cake tin.
  6. Then a layer of sour apples cutted into small cubes.
  7. Then a layer of caramel pudding.
  8. And finally the second half of the dough, grate it on a grater, forming a layer of crumble on top.
  9. Put into the oven for approx. 45 minutes (I have an electric one and it’s hard to control, that’s why I recommend the method of controlling the time with a wooden stick or visually, until the crumble is gold).
  10. Decorate with a cinnamon.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.