Grzybowy pasztet kanapkowy

Niewiele pamiętam ze swojego dzieciństwa, ale to że często spędzałam wakacje w środku lasu, tak. Wieś Łapka, ceglany dom stał na uboczu, niedaleko była szkółka leśna na skraju której rosły poziomki i mieszkały zaskrońce (które wtedy nazywałam żmijami :). Często chodziliśmy na grzyby, paliliśmy ogniska, jedliśmy to co akurat wyrosło na polu obok domu i wszystko to co znaleźliśmy w lesie. Poziomki, maliny, jeżyny i jagody uwielbiam nadal… ale z grzybami moja relacja jest nieco bardziej skomplikowana. Lubię je zbierać, lubię chodzić po lesie pod tym pretekstem, nawet jeśli ich nie ma :) Lubię samą koncepcję pozyskiwania dziko rosnącej żywności. Lubię niektóre z nich jak są małe i dobrze zamarynowane, albo w risotto i tofucznicy. Ale na myśl o tych duszonych czy w zupie robi mi się słabo, a pieczarkowe sosy wywołują ciarki.

grzybowy pasztet kanapkowy – eatmeplease.pl

Mój ostatni wypad na grzyby to dosłownie kilkanaście sztuk, tak więc w sam raz żeby zrobić pastę na kanapki. Świeże borowiki, podgrzybki i koźlarze, odrobina czosnku, cebuli, nerkowców i świeżego rozmarynu, podduszone i zblendowane na gładką pastę. Późne lato też ma swój urok :)

grzybowy pasztet kanapkowy – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

200 g świeżych grzybów*
0,5 szklanki nerkowców
1 mała czerwona cebula
1 łyżka wegańskiej margaryny**
1 łyżka białego wina (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
świeży rozmaryn
biały pieprz
sól himalajska

*grzyby różnego rodzaju, ja użyłam tych które zebrałam: borowiki, koźlarze i podgrzybki
** np. Alsan

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od namoczenia nerkowców w ciepłej wodzie.
  2. Następnie cebulę pokrój w kostkę i podsmaż 3 minutki na margarynie.
  3. Dodaj czosnek i grzyby pokrojone w plastry.
  4. Chwilę podsmaż, dodaj wino (opcjonalnie) i świeży rozmaryn, duś do momentu aż grzyby zmiękną.
  5. Grzyby pozostaw do ostygnięcia, a z nerkowców odlej wodę.
  6. Wszystko razem zbleduj na gładką pastę.
  7. Podawaj ze świeżym pieczywkiem :)


Mushroom pate

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 2

INGREDIENTS

200 g of fresh mushrooms*
0.5 glas of cashews
1 small red onion
1 tbsp of vegan margarine**
1 tbsp of dry white wine
2 garlic cloves
fresh rosemary
white pepper
himalayan salt

*various kinds of mushrooms, I used the ones I collected: porcini mushrooms, boletus edulis, birch and bay boletes
**e.g. Alsan

PREPARATION

  1. Start with soaking the cashews in warm water.
  2. Then cut the onion finely and fry for about 3 minutes on margarine.
  3. Add the garlic and mushrooms cut into slices.
  4. After a while, add some wine and fresh rosemary and fry until the mushrooms are soft.
  5. Leave the mushrooms to cool. Meanwhile rinse the cashews.
  6. Blend all together until smooth paste.
  7. Serve with fresh bread and herbs or pepper :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.