Grzybowy pasztet kanapkowy
Niewiele pamiętam ze swojego dzieciństwa, ale to że często spędzałam wakacje w środku lasu, tak. Wieś Łapka, ceglany dom stał na uboczu, niedaleko była szkółka leśna na skraju której rosły poziomki i mieszkały zaskrońce (które wtedy nazywałam żmijami :). Często chodziliśmy na grzyby, paliliśmy ogniska, jedliśmy to co akurat wyrosło na polu obok domu i wszystko to co znaleźliśmy w lesie. Poziomki, maliny, jeżyny i jagody uwielbiam nadal… ale z grzybami moja relacja jest nieco bardziej skomplikowana. Lubię je zbierać, lubię chodzić po lesie pod tym pretekstem, nawet jeśli ich nie ma :) Lubię samą koncepcję pozyskiwania dziko rosnącej żywności. Lubię niektóre z nich jak są małe i dobrze zamarynowane, albo w risotto i tofucznicy. Ale na myśl o tych duszonych czy w zupie robi mi się słabo, a pieczarkowe sosy wywołują ciarki.
Mój ostatni wypad na grzyby to dosłownie kilkanaście sztuk, tak więc w sam raz żeby zrobić pastę na kanapki. Świeże borowiki, podgrzybki i koźlarze, odrobina czosnku, cebuli, nerkowców i świeżego rozmarynu, podduszone i zblendowane na gładką pastę. Późne lato też ma swój urok :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
200 g świeżych grzybów*
0,5 szklanki nerkowców
1 mała czerwona cebula
1 łyżka wegańskiej margaryny**
1 łyżka białego wina (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
świeży rozmaryn
biały pieprz
sól himalajska
*grzyby różnego rodzaju, ja użyłam tych które zebrałam: borowiki, koźlarze i podgrzybki
** np. Alsan
PRZYGOTOWANIE
- Zacznij od namoczenia nerkowców w ciepłej wodzie.
- Następnie cebulę pokrój w kostkę i podsmaż 3 minutki na margarynie.
- Dodaj czosnek i grzyby pokrojone w plastry.
- Chwilę podsmaż, dodaj wino (opcjonalnie) i świeży rozmaryn, duś do momentu aż grzyby zmiękną.
- Grzyby pozostaw do ostygnięcia, a z nerkowców odlej wodę.
- Wszystko razem zbleduj na gładką pastę.
- Podawaj ze świeżym pieczywkiem :)
Mushroom pate
RECIPE
INGREDIENTS
200 g of fresh mushrooms*
0.5 glas of cashews
1 small red onion
1 tbsp of vegan margarine**
1 tbsp of dry white wine
2 garlic cloves
fresh rosemary
white pepper
himalayan salt
*various kinds of mushrooms, I used the ones I collected: porcini mushrooms, boletus edulis, birch and bay boletes
**e.g. Alsan
PREPARATION
- Start with soaking the cashews in warm water.
- Then cut the onion finely and fry for about 3 minutes on margarine.
- Add the garlic and mushrooms cut into slices.
- After a while, add some wine and fresh rosemary and fry until the mushrooms are soft.
- Leave the mushrooms to cool. Meanwhile rinse the cashews.
- Blend all together until smooth paste.
- Serve with fresh bread and herbs or pepper :)
BRAK KOMENTARZY