Batony kokosowo czekoladowe
Właśnie minęło 6 lat Eat me please – świętuj ze mną zostając w domu. Dzięki, że jesteś, mam nadzieję że masz się dobrze!
To będzie przepis dla osób nie posiadających piekarnika, jest super prosty, a składniki raczej mało wyszukane. Bezglutenowe, słodzone daktylami i mocno czekoladowe dobro. Smacznego!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 szklanki wiórków
4 łyżki kakao
10 daktyli
1/4 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
1/4 szklanki płatków owsianych*
szczypta soli
+ gorzka czekolada (najlepiej bez cukru)
*mogą być też zwykłe
TIP: Daktyle możesz zastąpić innymi słodkimi owocami suszonymi (smak będzie nieco inny) lub słodkim syropem.
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki (poza czekoladą) umieść w pojemniku blendera lub wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera z metalowym ramieniem).
- Zblednuj, aż powstanie w miarę drobnoziarnista masa.
- Blaszkę lub jakiś inny płaski pojemnik wyłóż masą, wierzch wyrównaj łyżką.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i rozprowadź na wierzchu masy. Możesz dodatkowo udekorować pokruszonymi orzechami lub kokosem.
- Wstaw do lodów by stężało, pokrój na mniejsze kawałki i zabierz się do jedzenia ;)
BRAK KOMENTARZY