Batony kokosowo czekoladowe

Właśnie minęło 6 lat Eat me please – świętuj ze mną zostając w domu. Dzięki, że jesteś, mam nadzieję że masz się dobrze!

To będzie przepis dla osób nie posiadających piekarnika, jest super prosty, a składniki raczej mało wyszukane. Bezglutenowe, słodzone daktylami i mocno czekoladowe dobro. Smacznego!

Batony kokosowo czekoladowe RAW – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: blacha 22 x 22 cm

SKŁADNIKI

2 szklanki wiórków
4 łyżki kakao
10 daktyli
1/4 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
1/4 szklanki płatków owsianych*
szczypta soli

+ gorzka czekolada (najlepiej bez cukru)

*mogą być też zwykłe

TIP: Daktyle możesz zastąpić innymi słodkimi owocami suszonymi (smak będzie nieco inny) lub słodkim syropem.

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki (poza czekoladą) umieść w pojemniku blendera lub wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera z metalowym ramieniem).
  2. Zblednuj, aż powstanie w miarę drobnoziarnista masa.
  3. Blaszkę lub jakiś inny płaski pojemnik wyłóż masą, wierzch wyrównaj łyżką.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i rozprowadź na wierzchu masy. Możesz dodatkowo udekorować pokruszonymi orzechami lub kokosem.
  5. Wstaw do lodów by stężało, pokrój na mniejsze kawałki i zabierz się do jedzenia ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.