Batony RAW kokos & kakao DIY bounty
Znowu słodkości. Właśnie tak świętuję tydzień weganizmu, idealnym połączeniem kokosa i gorzkiej czekolady. Smacznego!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
nadzienie:
3 szklanki wiórków kokosowych
50 g nierafinowanego oleju kokosowego
2-4 łyżki mleka kokosowego
1/4 łyżeczki soli
8 łyżek jasnego syropu klonowego (lub innego słodkiego)
czekolada:
v.1
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/3 szklanki kakao
3 łyżki masła kakaowego
1 łyżka syropu klonowego
v.2
ok 2 tabliczek gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
nadzienie:
- Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wraz z pozostałymi składnikami umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj.
- Blachę o wymiarach 20 x 20 cm (albo inne naczynie) wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij ją nadzieniem dokładnie przyciskając łyżką wyrównaj powierzchnię. Zawiń folią i umieść w zamrażalniku na ok. 30 minut.
czekolada:
v.1
- Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kakao, syrop klonowy i dokładnie wymieszaj.
- Nadzienie wyjmij z zamrażalnika, pokrój na 16 kawałków.
- Przy pomocy szczypców zanurzaj każdego batonika w polewie, chwilę odsączaj nad miską i odkładaj do jakiegoś pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Po skończeniu wszystkich batonów wstaw je do zamrażalnika na 10 minut.
- Po tym czasie wyjmij i powtórz 3 punkt 1-2 razy. Na koniec umieść w zamrażalniku na 30 minut.
- Gotowe batony przechowuj w zamykanym pojemniku w lodówce.
v.2
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
- Przy pomocy szczypców zanurzaj każdego batonika w polewie, chwilę odsączaj nad miską i odkładaj do jakiegoś pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Po skończeniu wszystkich batonów wstaw je do zamrażalnika na 15 minut.
- Po skończeniu wszystkich batonów wstaw je do zamrażalnika na 10 minut.
- Po tym czasie wyjmij i powtórz 3 punkt 1-2 razy. Na koniec umieść w zamrażalniku na 30 minut.
- Gotowe batony przechowuj w zamykanym pojemniku w lodówce.
wegański smak raju! <3 uwielbiam kokos z gorzką czekoladą :) super przepis!
:D oj raj! smacznego!