Bezglutenowe krakersy rozmarynowe

Te ciastka powstały w wyniku modyfikacji przepisu na ciasteczka dla psa, które robiłam na grudniowy Freakmarket. Pewna młoda dama podjadała je swojemu zwierzakowi… i miała rację, po dodaniu soli okazały się być pysznymi krakersami dla ludzi! Bezglutenowe, chrupiące i mocno rozmarynowe.

Rozmaryn posiada wiele zdrowotnych korzyści. Jest bogaty w przeciwutleniacze, wspiera pamięć i koncentrację, ma działanie uspokajające, obniża poziom stresu w organizmie, posiada właściwości bakteriobójcze oraz pozytywnie wpływa na trawienie.

Bezglutenowe krakersy rozmarynowe – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: ok. 30

SKŁADNIKI

1 szklanka masła orzechowego bez soli i cukru (100 % orzechy)
1 1/2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej
1 szklanka szpinaku
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
4 łyżki ciepłej wody
1 łyżka oliwy extra virgin
1 1/2 łyżka suszonego rozmarynu
spora szczypta soli

+ mąka do podsypywania
++ sól i rozmaryn do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 160 stopni.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, do gotującej się wrzuć szpinak, potrzymaj 1-2 minuty aż zmięknie. Odcedź na durszlaku i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą, pozostaw na kilka minut.
  4. Do dużej miski dodaj zblanszowany szpinak, rozmoczone siemię i pozostałe składniki.
  5. Wymieszaj przy pomocy blendera ręcznego.
  6. Wyjmij ciasto na solidnie posypany mąką blat. Wyrabiaj, dodając więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba.
  7. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie powinno za bardzo kleić się do rąk (to trzeba wyczuć).
  8. Gotowe ciasto podziel sobie na kilka części, rozwałkuj jedną z nich na grubość ok 3 mm bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełóż papier na blachę, teraz pokrój ciasto w kwadraty (ja używam do tego celu narzędzia do krojenia pizzy), posyp rozmarynem i solą (możesz przejechać po tym wałkiem, żeby się lepiej trzymało).
  9. Wstaw do piekarnika na ok. 35-45 minut. Czas pieczenia jest orientacyjny, ja lubię jak krakersy są dość chrupiące i suche.


Gluten-free rosemary crackers

Bezglutenowe krakersy rozmarynowe – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 1 h
Serves: approx. 30

INGREDIENTS

1 cup peanut butter no salt and sugar added (100% peanuts)
1 1/2 cup gluten-free oat flour
1 cup of fresh spinach
3 tbsp of ground flaxseed
4 tbsp of warm water
1 tbsp extra virgin olive oil
1 1/2 tbsp dried rosemary
a pinch of salt

+ more flour to kneading
++ salt and dried rosemary for decoration

PREPARATION

  1. Set the oven to 160 degrees.
  2. In a large pot, put the spinach into boiling water and hold for 1-2 minutes until soft. Strain and allow to cool.
  3. Mix flaxseed with warm water, leave for a few minutes.
  4. Add blanched spinach, flaxseed „egg” and other ingredients to a large bowl.
  5. Combine with a hand blender.
  6. Knead the dough on a flat surface adding more flour if necessary.
  7. The dough should be soft, flexible and should not stick too much to your hands.
  8. Divide the finished dough into 2 parts, roll out one of them to 3 mm directly on baking paper. Transfer the paper to a baking tray, now cut the dough into squares (I use a pizza cutting tool to do this), sprinkle with rosemary and salt.
  9. Put in the oven for about 35-45 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.