Bezglutenowe krakersy rozmarynowe
Te ciastka powstały w wyniku modyfikacji przepisu na ciasteczka dla psa, które robiłam na grudniowy Freakmarket. Pewna młoda dama podjadała je swojemu zwierzakowi… i miała rację, po dodaniu soli okazały się być pysznymi krakersami dla ludzi! Bezglutenowe, chrupiące i mocno rozmarynowe.
Rozmaryn posiada wiele zdrowotnych korzyści. Jest bogaty w przeciwutleniacze, wspiera pamięć i koncentrację, ma działanie uspokajające, obniża poziom stresu w organizmie, posiada właściwości bakteriobójcze oraz pozytywnie wpływa na trawienie.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka masła orzechowego bez soli i cukru (100 % orzechy)
1 1/2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej
1 szklanka szpinaku
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
4 łyżki ciepłej wody
1 łyżka oliwy extra virgin
1 1/2 łyżka suszonego rozmarynu
spora szczypta soli
+ mąka do podsypywania
++ sól i rozmaryn do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 160 stopni.
- W dużym garnku zagotuj wodę, do gotującej się wrzuć szpinak, potrzymaj 1-2 minuty aż zmięknie. Odcedź na durszlaku i pozostaw do ostygnięcia.
- Siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą, pozostaw na kilka minut.
- Do dużej miski dodaj zblanszowany szpinak, rozmoczone siemię i pozostałe składniki.
- Wymieszaj przy pomocy blendera ręcznego.
- Wyjmij ciasto na solidnie posypany mąką blat. Wyrabiaj, dodając więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie powinno za bardzo kleić się do rąk (to trzeba wyczuć).
- Gotowe ciasto podziel sobie na kilka części, rozwałkuj jedną z nich na grubość ok 3 mm bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełóż papier na blachę, teraz pokrój ciasto w kwadraty (ja używam do tego celu narzędzia do krojenia pizzy), posyp rozmarynem i solą (możesz przejechać po tym wałkiem, żeby się lepiej trzymało).
- Wstaw do piekarnika na ok. 35-45 minut. Czas pieczenia jest orientacyjny, ja lubię jak krakersy są dość chrupiące i suche.
Gluten-free rosemary crackers
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup peanut butter no salt and sugar added (100% peanuts)
1 1/2 cup gluten-free oat flour
1 cup of fresh spinach
3 tbsp of ground flaxseed
4 tbsp of warm water
1 tbsp extra virgin olive oil
1 1/2 tbsp dried rosemary
a pinch of salt
+ more flour to kneading
++ salt and dried rosemary for decoration
PREPARATION
- Set the oven to 160 degrees.
- In a large pot, put the spinach into boiling water and hold for 1-2 minutes until soft. Strain and allow to cool.
- Mix flaxseed with warm water, leave for a few minutes.
- Add blanched spinach, flaxseed „egg” and other ingredients to a large bowl.
- Combine with a hand blender.
- Knead the dough on a flat surface adding more flour if necessary.
- The dough should be soft, flexible and should not stick too much to your hands.
- Divide the finished dough into 2 parts, roll out one of them to 3 mm directly on baking paper. Transfer the paper to a baking tray, now cut the dough into squares (I use a pizza cutting tool to do this), sprinkle with rosemary and salt.
- Put in the oven for about 35-45 minutes.
BRAK KOMENTARZY