Bezglutenowe psie ciasteczka
Moja suczka jest strasznym łakomczuchem, za psie ciasteczko zrobi niemalże wszystko. Niestety większość dostępnych w sklepach smakołyków jest zapakowana w plastik, zawiera składniki pochodzenia zwierzęcego i sporo bezwartościowych wypełniaczy.
Dlatego jak tylko mam czas, piekę dla niej specjalne psie ciasteczka. Wegańskie i bezglutenowe, na bazie domowego masła orzechowego. Moon je uwielbia!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka masła orzechowego bez soli i cukru (100 % orzechy)
2/3 szklanki mąki kokosowej
1 duży batat
2 łyżki siemienia lnianego + 4 łyżki ciepłej wody
3 łyżki oliwy
TIP: Mąkę kokosową można wymienić na inną, konsystencja powinna być jak na typowe ciastka do wykrawania foremką.
PRZYGOTOWANIE
- Batata pokrój na kawałki i upiecz, aż będzie miękki.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Umieść w misce wraz z pozostałymi składnikami, zblenduj.
- Gotowe ciasto rozwałkuj po kawałku, na grubość 0,5-1 cm. Wykrawaj z niego foremką kształty i umieszczaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut, po tym czasie przekręć je na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 2 minuty.
BRAK KOMENTARZY