Ciasto marchewkowe z figami
Pod koniec zimy, kiedy już masz dość i sił na wszystko brak, pozostaje pocieszanie się ulubionym „comfort food”… Jedzenie które poprawia nastrój, przenosi cię w jakieś odległe bezpieczne przestrzenie z wyobraźni lub przeszłości, powoduje ukojenie nerwów i błogość ciała. Dla jednych może to być kubełek lodów, dla innych chipsy, niezależnie od tego czy są to smaki słodkie, słone, kwaśne czy ostre, wywołują ten sam uśmiech na twarzy.
U mnie na zmianę nastroju wpływa zdecydowanie smak słodki. Ponieważ zimą ciężko o smaczne i pełnowartościowe owoce (a przynajmniej te co lubię) na dodatek do ciasta wybrałam marchew, która akurat smakuje równie dobrze niezależnie od pory roku. Marchew + suszone hiszpańskie figi to trafiona kombinacja, której musisz spróbować ;)
A tutaj przepis na inne ciasto z marchwi, ze słodkim lukrem cytrynowym.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2,5 szklanki startej marchewki
1/2 szklanki syropu daktylowego*
1/4 szklanki oleju kokosowego
2/3 szklanki puree z jabłka**
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
+ garść suszonych fig i orzechów laskowych
*może być inny słodki syrop, melasa lub cukier.
**możesz zastąpić je mlekiem roślinnym
PRZYGOTOWANIE
- Ważne, aby marchewka nie była prosto z lodówki a o temperaturze pokojowej, bo inaczej zetnie olej kokosowy.
- Piekarnik nastaw na 190-200 stopni (piekarnik elektryczny).
- Marchewkę, syrop, rozpuszczony olej kokosowy, puree z jabłek, ekstrakt z wanilii, mleko i siemie lniane wymieszaj łyżką w jednej misce.
- Zostaw na chwilę aby marchew puściła soki, a siemię lniane zagęściło masę.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone suszone figi i wymieszaj ponownie.
- Gotowe ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika, piecz ok. 50 min.
Carrot & figs cake
RECIPE
INGREDIENTS
2.5 cups shredded carrots
1/2 cup date syrup *
1/4 cup of coconut oil
2/3 cup apple sauce **
2 tsps vanilla extract
1/2 cup plantbased milk
3 tbsp freshly ground flaxseed
1 tsp powdered cardamom
1.5 cups of whole-grain spelt flour
1 cup normal flour
3 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
+ Handful of dried figs
* May be different sweet syrup, molasses or sugar.
** You can replace it with plantbased milk.
PREPARATION
- It is important that the carrot is room temperature, otherwise coconut oil will become solid again.
- Preheat oven to 190-200 degrees (electric oven).
- Shredded carrots, date syrup, melted coconut oil, apple sauce, vanilla extract, milk and flaxseed meal stir with a spoon in a bowl.
- Leave for a while.
- Add remaining ingredients and mix thoroughly. Add chopped dried figs and stir it again.
- Pour butter into lined with baking paper cake tin, decorate with slices of dried figs.
- Put in the oven and bake for approx. 50 min.
BRAK KOMENTARZY