Ciasto marchewkowe z figami

Pod koniec zimy, kiedy już masz dość i sił na wszystko brak, pozostaje pocieszanie się ulubionym „comfort food”… Jedzenie które poprawia nastrój, przenosi cię w jakieś odległe bezpieczne przestrzenie z wyobraźni lub przeszłości, powoduje ukojenie nerwów i błogość ciała. Dla jednych może to być kubełek lodów, dla innych chipsy, niezależnie od tego czy są to smaki słodkie, słone, kwaśne czy ostre, wywołują ten sam uśmiech na twarzy.

U mnie na zmianę nastroju wpływa zdecydowanie smak słodki. Ponieważ zimą ciężko o smaczne i pełnowartościowe owoce (a przynajmniej te co lubię) na dodatek do ciasta wybrałam marchew, która akurat smakuje równie dobrze niezależnie od pory roku. Marchew + suszone hiszpańskie figi to trafiona kombinacja, której musisz spróbować ;)

A tutaj przepis na inne ciasto z marchwi, ze słodkim lukrem cytrynowym.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: dwie blachy 10x18 cm

SKŁADNIKI

2,5 szklanki startej marchewki
1/2 szklanki syropu daktylowego*
1/4 szklanki oleju kokosowego
2/3 szklanki puree z jabłka**
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli

+ garść suszonych fig i orzechów laskowych

*może być inny słodki syrop, melasa lub cukier.
**możesz zastąpić je mlekiem roślinnym

PRZYGOTOWANIE

  1. Ważne, aby marchewka nie była prosto z lodówki a o temperaturze pokojowej, bo inaczej zetnie olej kokosowy.
  2. Piekarnik nastaw na 190-200 stopni (piekarnik elektryczny).
  3. Marchewkę, syrop, rozpuszczony olej kokosowy, puree z jabłek, ekstrakt z wanilii, mleko i siemie lniane wymieszaj łyżką w jednej misce.
  4. Zostaw na chwilę aby marchew puściła soki, a siemię lniane zagęściło masę.
  5. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone suszone figi i wymieszaj ponownie.
  6. Gotowe ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika, piecz ok. 50 min.


Carrot & figs cake

RECIPE

Preparation time: 1 h
Serves: two 10x18 cm cake tins

INGREDIENTS

2.5 cups shredded carrots
1/2 cup date syrup *
1/4 cup of coconut oil
2/3 cup apple sauce **
2 tsps vanilla extract
1/2 cup plantbased milk
3 tbsp freshly ground flaxseed
1 tsp powdered cardamom
1.5 cups of whole-grain spelt flour
1 cup normal flour
3 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt

+ Handful of dried figs

* May be different sweet syrup, molasses or sugar.
** You can replace it with plantbased milk.

PREPARATION

  1. It is important that the carrot is room temperature, otherwise coconut oil will become solid again.
  2. Preheat oven to 190-200 degrees (electric oven).
  3. Shredded carrots, date syrup, melted coconut oil, apple sauce, vanilla extract, milk and flaxseed meal stir with a spoon in a bowl.
  4. Leave for a while.
  5. Add remaining ingredients and mix thoroughly. Add chopped dried figs and stir it again.
  6. Pour butter into lined with baking paper cake tin, decorate with slices of dried figs.
  7. Put in the oven and bake for approx. 50 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.