Granola pomarańczowo kokosowa
Jeszcze kilka godzin po jej zrobieniu, dom pachnie pomarańczą i kokosem. Kolejny raz zrobiłam granolę na totalnym spontanie z tego co akurat znalazłam w domu, skórka pomarańczowa została mi po noworocznym keksie, a wiórki kokosowe mam zawsze na stanie. Własnej produkcji mleko migdałowe i świeże pomarańcze na wierzch… Każde śniadanie powinno wyglądać mniej więcej tak!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
3 szklanki ekspandowanego amarantusa
2 szklanki bezglutenowych płatków
2 szklanki ekspandowanej gryki
2 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 pomarańcze (sok i skórka)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 łyżki ksylitolu
6 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego
1/2 łyżeczki soli
+ miąższ młodego kokosa (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na 175 stopni.
- W dużej misce umieść amarantusa, płatki, grykę, jaglaną i wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.
- W małym garnku rozpuść olej wraz z ksylitolem, sokiem i skórką otartą z pomarańczy, ekstraktem i solą.
- Przygotowaną mieszankę płatków zalej przygotowanym syropem i dokładnie wymieszaj.
- Granolę rozprowadź równomiernie po płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
- Co 10-15 minut przemieszaj. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i młodego kokosa dodaj w połowie pieczenia (po 25 minutach). Piecz ok. 50 minut.
- Gotową granolę umieść w szczelnym pojemniku.
Orange & coconut granola
RECIPE
INGREDIENTS
3 cups expanded amaranth
2 cups gluten-free cereal
2 cups expanded buckwheat
2 cups grated coconut
2 cups expanded millet
1/2 cup candied orange peel
3 oranges (juice and zest)
2 tsp vanilla extract
4 tbsp of xylitol
6 tbsp unrefinedcoconut oil
1/2 tsp salt
+ flesh young coconut (optional)
PREPARATION
- In a large bowl, place amaranth flakes, buckwheat, millet, coconut and stir with a spoon.
- In a small saucepan dissolve the oil, together with xylitol, orange juice and zest, vanilla extract and salt.
- Pour prepared mixture into the bowl with flakes and combine with the spoon.
- Place granola on a flat baking tray lined with baking paper and put in the oven.
- Stir every 10-15 minutes. Candied orange peel and young coconut add in the middle of baking time (25 minutes). Bake approx. 50 minutes. Than leave it to cool.
- Storage ready-made granola in an airtight container.
BRAK KOMENTARZY