Kokosanki z aquafabą
Wspomnienia przysmaków dzieciństwa pozostają na całe życie, a wieczorne dziewczyńskie spotkanie może stać się przez to bardzo inspirujące. Bo przywołane wczoraj puszyste kokosanki trochę jak bezy właśnie lądują w piekarniku…
Miała być ścisła dieta, zero cukru i glutenu…no to prawie jest. Przepis słodki – bo z ksylitolem, bez glutenu – bo z odrobiną mąki ziemniaczanej, no i mega prosty – bo samo przygotowanie ciasta trwa 10-15 minut, raczej nie do końca dietetyczny – bo jednak kokos jest kaloryczny.
Aquafaba to woda po ciecierzycy i jest idealnym substytutem białka jaj. Możesz ją pozyskać odcedzając przez sito wodę z puszki ciecierzycy lub ugotować ciecierzycę w małej ilości wody, a potem to co z gotowania zostanie lekko odparować. Najbardziej popularne zastosowanie znalazła w bezach, ale idealnie sprawdzi się również w majonezie, musie, kremie do ciasta, lodach, czy innych słodkościach.
A tu inny przepis na kokosanki – dla odmiany z cukrem i glutenem ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
200 ml aquafaby*
80 g ksylitolu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250-300 g wiórków kokosowych
1/ łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
*Aquafaba to woda po ciecierzycy. Możesz ją pozyskać odcedzając przez sito wodę z puszki ciecierzycy lub ugotować ciecierzycę w małej ilości wody, potem to co z gotowania zostanie odparować.
TIP: Jak chcesz możesz dodać do kokosanek 2-4 łyżki soku z pomarańczy, są wtedy jeszcze lepsze.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na 175 stopni.
- Wodę z puszki ciecierzycy odlej przez sito do wysokiej miski.
- Dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem, aż powstanie gęsta piana (ok. 5 minut). Piana powinna być na tyle gęsta, że będziesz w stanie miskę odwrócić do góry dnem i ani drgnie.
- Następnie ksylitol zmiel w młynku do kawy. Dodawaj stopniowo do piany ciągle mieszając. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszaj mikserem.
- Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie łyżką.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formuj kokosanki za pomocą łyżki (w dość dużych odstępach). Piecz ok. 20 minut.
Coconut meringues
RECIPE
INGREDIENTS
200 ml aquafaba*
80 g of xylitol
1 tbsp of potato starch
250-300 g desiccated coconut shreds
1/2 tsp vanilla extract
1 tsp lemon juice
1/4 tsp salt
* Aquafaba is a bean liquid. You can obtain it through a sieve, straining off water from canned chickpeas or cooking the chickpeas in a small amount of water.
TIP: You can add 2-4 tbsp of orange juice to coconut meringues… they are even better.
PREPARATION
- Set oven to 175 degrees.
- Drain the chickpeas, reserving the bean liquid (aquafaba).
- Pour liquid into the bowl, add pinch of salt and lemon juice. Beat on high speed until a thick foam (approx. 5-10 minutes).
- Then grind xylitol in a coffee grinder.
- Add xylitol, potato flour and vanilla extract to foam and and whisk until the mixture is glossy.
- Finally, add coconut shreds and stir gently with a spoon.
- Drop mixture by rounded teaspoons onto 2 baking sheets covered with parchment paper. Bake approx. 20 minutes.
świetne! kokosanki to jedne z moich ulubionych ciastek, już wieki ich nie jadłam :)
Moje też ;)
Aquafaba do ubijania ma być zimna (schłodzona w lodówce), czy może być w temperaturze pokojowej?
jak robiłam była w temp. pokojowej.
Warto dodać ze ciecierzyca ta z puszki jest najczęściej w słonej zalewie. Ja na to nie wpadłam i tym sposobem zepsułam mus czekoladowy na bazie aquafaby, bo był cholernie słony mimo 3 gorzkich czekolad
Opadły mi podczas pieczenia ?
:( szkoda. A czy piana była całkowicie sztywna po ubiciu?
Tego właśnie szukałam, dzięki! :)
smacznego :)
Po dodaniu wiórek kokosowych cała pianka opadła, chociaż wcześniej była idealnie sztywna, wszystko robiłam według przepisu. Wyszły sypkie wiórki kokosowe namoczone w resztkach pianki z aquafaby, włożyłam do piekarnika licząc na cud…
Aquafaba aqafabie nierówna i czasem niestety tak się zachowuje :(