Czekoladowe batony
Taki dzień jak dziś powinien mieć finał w stylu – ognisko na warszawskiej plaży płonie, a ja piję jack’a d. z korporacyjnym napojem, którego nie powinnam kupować – ale zostałam w domu i nie będzie :P Obiecuję ci warszawska plażo, że tak jak dwa lata temu, będę na tobie jeść śniadania, robić vege grilla z moją grupą przestępczą, zostawiać ślady opon, macać brudny piasek, leżeć, spać…będę, ale od jutra.
Dziś jedyne co mi wyszło to czekoladowe batony pełne energii i wartości odżywczych. Ich smak powoduje wzmożoną produkcję endorfin + zero wyrzutów sumienia. Wystarczy, że posiadasz dobry blender lub food processor, odwiedziłeś niedawno sklep ze zdrową żywnością, masz jakieś 10 minut wolnego czasu i kilka magicznych składników.
Chia (Szałwia hiszpańska) – nasiona bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, białko, błonnik pokarmowy, minerały (m.in. wapń, żelazo, potas), o znacznym poziomie przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy oraz flawonoidy tj. myrycetyna, kwercetyna i kemferol).
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka migdałów
1 szklanka orzechów laskowych
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki daktyli
2-3 łyżki kakao
4 łyżki owoców goji
2 łyżki nasion chia
2 łyżki niełuskanego sezamu
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wiórków kokosowych do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Zalej rodzynki i daktyle ciepła wodą, pozostaw na 15 min.
- W blenderze zmiel migdały i orzechy.
- Następnie dodaj do nich kakao, sól, daktyle i rodzynki, zmiel ponownie. Jeśli masa wydaje się za sucha i nie chce wymieszać, dodaj odrobinę wody.
- Na końcu dorzuć nasiona chia, sezam, owoce goji i wymieszaj łyżką.
- Blaszkę (lub inne naczynie o prostych ściankach) o wymiarach ok. 30 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Czekoladową masę umieść na blaszce i dokładnie rozprowadź dociskając łyżką, postaraj się aby wierzch był w miarę równy.
- Posyp wiórkami kokosowymi i owocami goji.
- Wstaw do lodówki, aby nieco stwardniało. Pokrój w kwadraty, przechowuj w lodówce.
BRAK KOMENTARZY