Pierożki dim sum z tofu, kolendrą i grzybami mun
Nazwa dim sum określa sposób przygotowywania jedzenia w postaci małych dań i przekąsek, serwowanych w bambusowych koszach, podawanych z różnymi sosami i dodatkami. Dim sum wywodzi się z południowej części Chin, kuchni kantońskiej.
Tradycja dim sum łączy w sobie wszystko to co lubię najbardziej, herbatę – którą podaje się w dzbankach i napełnia nieskończenie wiele razy w trakcie spożywania posiłku – i jedzenie – w niewielkich porcjach, bardzo różnorodne smaki, jedzone dla przyjemności, powoli celebrowane. Dim sum to różnego rodzaju pierożki, bułeczki, inne małe potrawy i desery, bogactwo smaków, zawijane, klejone, nadziewane, najczęściej robione na parze lub smażone. Podobno było inspiracją dla zachodnich brunch’y. Mam jeszcze jedno skojarzenie, z hiszpańskimi tapas :)
Ponieważ tradycyjne przepisy to głównie mięso i owoce morza :(, warto poeksperymentować z wegańskimi wersjami dim sum. Ja zrobiłam nadzienie na bazie tofu z odrobiną sosu sojowego, świeżej kolendry, imbiru i grzybów mun. Ale polecam przy okazji robienia pierożków przygotować kilka rodzajów nadzienia, różne sosy i jeść, jeść, jeśććććć!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
ciasto na pierogi:
1,5 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki z tapioki
2/3 – 1 szklanki wrzącej wody
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
2 kostki tofu
1 łyżka oliwy
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego (lub zwykłego)
1/2 szklanki świeżej drobno posiekanej kolendry
(opcjonalnie) 1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżki startego imbiru
1/3 szklanki grzybów mun
1 łyżeczka oleju sezamowego
(opcjonalnie) 1 łyżka mirin lub shaoxing (wina ryżowego)
sos:
1/4 szklanki sosu sojowego bezglutenowego (lub zwykłego)
1 łyżka syropu klonowego (lub innego słodkiego)
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
(opcjonalnie) sambal lub inny ostry sos
PRZYGOTOWANIE
ciasto:
- W misce wymieszaj mąki z solą, dodaj do nich olej, wrzącą wodę i wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
- Kiedy ciasto przestanie parzyć, dokończ proces wyrabiania rękami :)
- Gotowe ciasto owiń folią do momentu kiedy będziesz kleić pierożki (dzięki temu nie wyschnie).
nadzienie:
- Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na łyżce oliwy, w końcowej fazie dodaj drobno posiekany czosnek.
- Grzyby mun (jeśli masz suszone) namocz w gorącej wodzie jakieś 10-15 minut. Drobno posiekaj.
- Pozostałe składniki umieść w misce, dodaj do nich usmażoną cebulę z czosnkiem i posiekane grzyby mun, dokładnie wymieszaj.
sos:
- Wymieszaj składniki ze sobą, gotowe :)
przygotowanie pierogów:
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 2-3 mm (im cieńsze tym lepiej, ale zbyt cienkie może się rwać).
- Z placka wykrawaj kółka, ja to robię przy pomocy szklanki o średnicy 10 cm. Wielkość pierożków to już Twoja decyzja :P
- Każdy krążek napełnij czubatą łyżeczką nadzienia (nie za dużo i nie za mało, jeśli robiłeś zwykłe pierogi to wiesz jak to działa, kwestia wyczucia ;) i zaklej dokładnie. Metody klejenia dim sum to już trochę skomplikowana sprawa, jest kilka metod i chyba najlepiej odpalić sobie film z YT, żeby sobie wybrać tą ulubioną. To akurat film z lepieniem pierożków momo, ale może się komuś przyda.
- Gotowe pierożki umieść w bambusowym naczyniu, na kawałku papieru do pieczenia. Naczynie umieść na patelni lub garnku z wodą w momencie kiedy zacznie się ona gotować. Pierożki pod wpływem pary wodnej zmienią się w lekko przeźroczyste, powinno to trwać kilka minut 7-9 (jak będziesz chciał już wyjmować, sprawdź czy ciasto nie jest surowe).
Jeśli nie posiadasz bambusowego naczynia (można je nabyć w sklepach z żywnością azjatycką lub w internecie) możesz sobie poradzić przy pomocy innego naczynia do gotowania na parze (sklep na „I” ma takie w swojej ofercie), albo wstawić metalową małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pierożkami do wysokiej patelni typu wok i przykryć przykrywką (tak też się da). Jest jeszcze opcja, że posiadasz parowar, lucky U! wiesz co robić :) - Gotowe pierożki możesz serwować w bambusowym naczyniu lub na talerzach, koniecznie w towarzystwie sosów, parowanych warzyw, posypane podprażonym sezamem. Jako napój oczywiście herbata.
Wygląda przepięknie! Jakiego tofu używasz – naturalne, marynowane, miękkie twarde? Polecasz jakąś konkretną firmę?
Dzięki :) to akurat było naturalne ze sklepu Asia Tasty (sklep z żywnością azjatycką, Plac Żelaznej Bramy 1, Warszawa), ono jest takie średnio miękkie, ale myślę, że standardowa polsoja też dałaby radę w tym przepisie.
Dziękuję! :-) Jeszcze w tym tygodniu wypróbuję przepis :-)
Dzień dobry,
Zrobiałam ciasto według przepisu, lecz z ciasta nic nie wyszło, ponieważ bardzo się kruszyło , mimo późniejszego ratowania ciasta z wodą i mąką na przemian. Czy ma Pani uwagi dlaczego ciasto się kruszyło?
Jeśli składniki były jak w przepisie i stosowała się Pani do niego (gorąca woda jest tu ważnym czynnikiem) to szczerze nie mam pojęcia czemu się kruszyło :( Robiłam je wiele razy i zawsze na świeżo wychodziły dobrze, a ciasto było mega elastyczne.