Granola śliwka w czekoladzie

Najlepsze śniadanie to takie spożywane bez zbędnego pośpiechu, do godziny po przebudzeniu. Pomaga to w utrzymaniu optymalnego poziomu glukozy we krwi, bez którego czujesz zmęczenie, rozdrażnienie i masz problemy z koncentracją.

Osobiście bez śniadania z domu nie wyjdę, nie dam rady myśleć, nie mam siły, nie chce mi się… często jest to jedyny posiłek który spożywam w domu, dlatego lubię jak jest smaczny, zdrowy i energetyczny. Granola domowej roboty wymaga nieco czasu podczas produkcji, ale potem codzienna porcja zalana mlekiem roślinnym to już chwila i gotowe. Była już granola cynamonowaczekoladowo wiśniowa. Teraz śliwka w czekoladzie…

www.eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: ok. 10

SKŁADNIKI

suche:
2 szklanki ekspandowanego ryżu
2 szklanki ekspandowanego amarantusa
3 szklanki płatków żytnich
3 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów laskowych
6 łyżki kruszonego ziarna kakaowca
6 łyżki łuskanych ziaren konopi (opcjonalnie)
1,5-2 szklanki suszonych śliwek
1-1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki soli

mokre:
10 łyżek oleju kokosowego
10 łyżek syropu klonowego
4 łyżki mleka roślinnego (migdałowe, sojowe, ryżowe, owsiane etc.)

TIP: Płatki możesz zamienić na dowolne inne, zachowując odpowiednie proporcje.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 170 stopni.
  2. Suche składniki – poza śliwkami i czekoladą – wymieszaj w dużej misce.
  3. Mokre składniki połącz i powoli wlewaj do suchych mieszając, aż całkowicie je pokryjesz.
  4. Granolę umieść na płaskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika.
  5. Piecz co 10 minut mieszając łopatką. % minut przed końcem dorzuć śliwki, wymieszaj, wstaw do piekarnika.
  6. Po 1 h wyjmij granolę z piekarnika, do jeszcze ciepłej dodaj drobno pokrojoną czekoladę, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Przechowuj w zamykanym pojemniku.


Chocolate & cherry granola

RECIPE

Preparation time: approx. 1 h
Serves: approx. 10

INGREDIENTS

dry:
2 cups expanded rice
2 cups expanded amaranth
3 cups rye flakes
3 cups of barley flakes
1/2 cup almonds
1/2 cup hazelnuts
6 tbsp of crushed cocoa beans
6 tbsp of shelled hemp seeds (optional)
1.5-2 cups of dried plums
1-1.5 bar of dark chocolate
1/2 tsp salt

wet:
10 tbsp of coconut oil
10 tbsp maple syrup
4 tbsp of plantbased milk (almond, soy, rice, oats, etc.)

TIP: You can customize you granola by using other kind of flakes, keeping similar proportions.

PREPARATION

  1. Preheat oven to 170 degrees.
  2. Combine dry ingredients – except plums and chocolate – in a large bowl.
  3. Combine wet ingredients and slowly pour into the dry, stirring constantly until flakes and nuts are completely coated.
  4. Place granola on a flat baking tray lined with baking paper, put in the oven.
  5. Bake, stirring every 10 minutes with a spatula. 20 minutes before the end of baking, stir plums into granola.
  6. After 1 hour, remove the granola from the oven. Add the finely chopped chocolate, mix well and leave to cool.
  7. Store in an airtight container.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.