Granola śliwka w czekoladzie
Najlepsze śniadanie to takie spożywane bez zbędnego pośpiechu, do godziny po przebudzeniu. Pomaga to w utrzymaniu optymalnego poziomu glukozy we krwi, bez którego czujesz zmęczenie, rozdrażnienie i masz problemy z koncentracją.
Osobiście bez śniadania z domu nie wyjdę, nie dam rady myśleć, nie mam siły, nie chce mi się… często jest to jedyny posiłek który spożywam w domu, dlatego lubię jak jest smaczny, zdrowy i energetyczny. Granola domowej roboty wymaga nieco czasu podczas produkcji, ale potem codzienna porcja zalana mlekiem roślinnym to już chwila i gotowe. Była już granola cynamonowa i czekoladowo wiśniowa. Teraz śliwka w czekoladzie…
PRZEPIS
SKŁADNIKI
suche:
2 szklanki ekspandowanego ryżu
2 szklanki ekspandowanego amarantusa
3 szklanki płatków żytnich
3 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów laskowych
6 łyżki kruszonego ziarna kakaowca
6 łyżki łuskanych ziaren konopi (opcjonalnie)
1,5-2 szklanki suszonych śliwek
1-1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki soli
mokre:
10 łyżek oleju kokosowego
10 łyżek syropu klonowego
4 łyżki mleka roślinnego (migdałowe, sojowe, ryżowe, owsiane etc.)
TIP: Płatki możesz zamienić na dowolne inne, zachowując odpowiednie proporcje.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 170 stopni.
- Suche składniki – poza śliwkami i czekoladą – wymieszaj w dużej misce.
- Mokre składniki połącz i powoli wlewaj do suchych mieszając, aż całkowicie je pokryjesz.
- Granolę umieść na płaskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika.
- Piecz co 10 minut mieszając łopatką. % minut przed końcem dorzuć śliwki, wymieszaj, wstaw do piekarnika.
- Po 1 h wyjmij granolę z piekarnika, do jeszcze ciepłej dodaj drobno pokrojoną czekoladę, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
- Przechowuj w zamykanym pojemniku.
Chocolate & cherry granola
RECIPE
INGREDIENTS
dry:
2 cups expanded rice
2 cups expanded amaranth
3 cups rye flakes
3 cups of barley flakes
1/2 cup almonds
1/2 cup hazelnuts
6 tbsp of crushed cocoa beans
6 tbsp of shelled hemp seeds (optional)
1.5-2 cups of dried plums
1-1.5 bar of dark chocolate
1/2 tsp salt
wet:
10 tbsp of coconut oil
10 tbsp maple syrup
4 tbsp of plantbased milk (almond, soy, rice, oats, etc.)
TIP: You can customize you granola by using other kind of flakes, keeping similar proportions.
PREPARATION
- Preheat oven to 170 degrees.
- Combine dry ingredients – except plums and chocolate – in a large bowl.
- Combine wet ingredients and slowly pour into the dry, stirring constantly until flakes and nuts are completely coated.
- Place granola on a flat baking tray lined with baking paper, put in the oven.
- Bake, stirring every 10 minutes with a spatula. 20 minutes before the end of baking, stir plums into granola.
- After 1 hour, remove the granola from the oven. Add the finely chopped chocolate, mix well and leave to cool.
- Store in an airtight container.
BRAK KOMENTARZY