Ciasto drożdżowe z ananasem i kruszonką
W ostatnich tygodniach przyswoiłam taką ilość truskawek, że dla odmiany zrobiłam ciasto z ananasem. Chociaż oczywiście można go zastąpić każdym innym owocem, truskawkami też ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
zaczyn:
200 ml mleka ryżowego lub innego roślinnego
1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
50 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
ciasto:
450 g mąki pełnoziarnistej (ponad 3 pełne szklanki)
150 g nierafinowanego cukru trzcinowego
150 ml oleju rzepakowego (1/2 szklanki)
1/2 szklanki mleka ryżowego lub innego roślinnego
szczypta soli
kruszonka:
3 łyżki syropu klonowego
1 szklanki mąki migdałowej
½ szklanki wiórków kokosowych lub płatków
100 g margaryny (np. Aslan)
szczypta soli
+ 1 świeży duży ananas pokrojony w kostkę
PRZYGOTOWANIE
zaczyn:
- Mleko podgrzej do temperatury 30 stopni.
- Dodaj cukier, mąkę i drożdże dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
kruszonka:
- Margarynę wyjmij z lodówki. Wszystkie składniki połącz i umieść na 10 minut w zamrażalniku.
ciasto:
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misce, dodaj gotowy zaczyn i ugnieć dokładnie.
- Przykryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na ok. 2 h (albo do momentu aż podwoi swoją objętość).
- Wyrośnięte ciasto przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i przy pomocy mokrej łyżki wyrównaj jego powierzchnię.
- Teraz pokryj powierzchnię pokrojonym w kostkę ananasem, a następnie posyp równomiernie wyjętą z zamrażalnika kruszonką (powinna się ładnie kruszyć w dłoniach).
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na około 45-60 minut.
Pineapple yeast cake with gluten-free crumble
RECIPE
INGREDIENTS
yeast starter:
200 ml of rice milk or other plant
1 tbsp raw sugar cane
50 g of fresh yeast
2 tbsp whole-wheat flour
cake:
450g wholemeal flour (more than 3 full glasses)
150 g raw cane sugar
150 ml of rapeseed oil (1/2 cup)
1/2 cup rice milk or other plant
pinch of salt
crumble:
3 tbspmaple syrup
1 cup almond flour
½ cup coconut shreds or flakes
100 g of vegan margarine (eg. Aslan)
pinch of salt
+ 1 large fresh pineapple diced
PREPARATION
yeast starter:
- Heat the milk to 30 degrees.
- Combine with sugar, flour and yeast. Leave to rise (approx. 15 minutes).
crumble:
- Remove margarine from freezer. Combine all crumble ingredients and place for 10 minutes in the freezer.
cake:
- Preheat oven to 180 degrees C.
- Place all the dough ingredients in a large bowl, add the yeast starter and knead for a while.
- Cover with plastic wrap and set in a warm place to rise for about 1-2 hours, or until doubled in size.
- Transfer dough to paper lined cake pan.
- Now apply a diced pineapple layer, then sprinkle it with crumble (it should crumble nicely in your hands).
- Bake for approx. 45-60 minutes.
A ja w tym roku jeszcze truskawek nie jadłam :(
Do takiego ciasta pasują wszystkie owoce <3 Uwielbiam :)
—-
Zapraszam do siebie! jedzrosliny.blogspot.com
Jak zrobisz je z truskawkami to daj znać jak wyszło ;)