Granola czekoladowo wiśniowa
Endorfiny – to „hormony szczęścia”, endogenne opioidy, wywołujące doskonałe samopoczucie, zadowolenie z siebie oraz wszelkie inne stany euforyczne. Powstają m.in. podczas opalania, wysiłku fizycznego i jedzenia czekolady…są nam potrzebne zimą, więc zróbmy je!
Najlepiej zjedz na śniadanie coś czekoladowego, a potem idź się wyżyć na siłowni (rowerze, desce, jodze, fitnessie, w łóżku etc.). W między czasie słuchaj muzyki, spotykaj się z ludźmi, spaceruj z psem, rób same miłe i kreatywne rzeczy. Czynności powtarzaj do odwołania! Stosowanie się do powyższych zaleceń, spowoduje szybsze nadejście wiosny :P I promise!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
suche:
2 szklanki ekspandowanego amarantusa
2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
1 szklanka migdałów
1 szklanka orzechów laskowych
1 szklankach orzechów nerkowca
1 szklanka niełuskanego sezamu
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
1 szklanka suszonych wiśnie
4 łyżki ziarna kakaowca
czekolada:
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki syropu klonowego (lub melasy etc.)
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki kakao
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 150 stopni.
- Suche składniki wymieszaj dokładnie w dużej misce.
- Składniki na czekoladę umieść w małym garnku, podgrzewaj aż olej kokosowy całkowicie się rozpuści i dokładnie wymiesza z pozostałymi składnikami.
- Czekoladę wymieszaj dokładnie z suchymi składnikami. Płaskie blachy piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź na nich równomiernie granolę.
- Wstaw do piekarnika na ok. 45 min, co 15 minut mieszając i zamieniając blachy miejscami (góra/dół).
- Wyjmij, odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w dużym, zamykanym pojemniku.
- Idealnie smakuje z domowym lekkim mlekiem kokosowym.
taka pyszna, domowa granola na śniadanie – do tego pełna zdrowia, na pewno dodaję mnóstwo endorfin z samego rana :)