Keks orkiszowy, bez dodatku cukru

Mimo że lato to moja pora roku i znajdę milion argumentów na jego wyższość ponad pozostałymi porami roku, to jednak zimowe wypieki należą do moich ulubionych. Bo w lecie łatwo zrobić coś dobrego, wystarczą świeże owoce których jest wszędzie pełno. Zimą smaki stają się bardziej skomplikowane, trzeba nadrabiać za pomocą innych składników, sięgnąć po przyprawy, orzechy, suszone owoce, melasy i czekolady. Czas na kolejne po pierniku klasyczne ciasto, w niestandardowej nieco zdrowszej wersji. Keks z mąki orkiszowej, słodzony daktylami i sokiem z pomarańczy, pełen bakalii, wilgotny, pachnący, aromatyzowany ciemnym rumem. Najlepiej!


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 60 min.
Ilość porcji: keksówka ok 20cm

SKŁADNIKI

100 g wegańska margaryna
100 g daktyli
1 pomarańcza (skóra i sok)
3 łyżki rumu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka migdałowego
2 szklanki bakalii*
2 łyżki siemienia lnianego + 4 łyżki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

*orzechy i suszone owoce – ja użyłam laskowych, migdałów, pistacji, pecan, śliwek, jabłek, moreli i fig, ale możesz dodać dowolnych bakalii.

TIP: Mleko migdałowe możesz zastąpić każdym innym roślinnym. Rum pominąć i dodać w zamian ekstrakt z wanilii homemade lub kupny.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Masło umieść w rondelku, poczekaj aż się rozpuści. Dodaj daktyle i gotuj jeszcze kilka minut, rozdrabniając je w międzyczasie łyżką (w miarę gotowania powinny stawać się coraz bardziej na to podatne).
  3. Następnie dodaj rum, mleko, sok i skórkę otartą z pomarańczy, wymieszaj.
  4. Dodaj posiekane bakalie i trzymaj na kuchni jeszcze 10 minut nie doprowadzając do wrzenia. Zostaw do częściowego ostygnięcia.
  5. Świeżo zmielone siemię lniane zalej wodą i pozostaw na kilka minut.
  6. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  7. Teraz połącz wszystkie składniki, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Umieść w wysmarowanej tłuszczem keksówce i wstaw do piekarnika na ok. 45-50 minut (w zależności od tego czy masz piekarnik elektryczny czy na gaz, czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić, najlepiej sprawdzaj patyczkiem wtykając go w ciasto).


Sugar-free spelt fruitcake

RECIPE

Preparation time: approx. 60 min.
Serves: 20 cm loaf pan

INGREDIENTS

100 g vegan butter
100 g of dates
1 orange (juice and zest)
3 tbsp rum
1/2 tsp salt
1 cup almond milk
2 cups dried fruit and nuts*
2 tbsp flaxseeds + 4 tbsp hot water
1.5 cups spelt flour
1 tsp of baking powder
1 tsp baking soda

* I’ve used hazelnuts, almonds, pistachios, plums, apples, apricots and figs, but you can use other kinds of dried fruits and nuts.

TIP: You can replace almond milk with other nut milk and rum with 2 tsps of vanilla extract

PREPARATION

  1. Set ovet to 180 degrees.
  2. Place butter in a saucepan, wait until it dissolves. Add dates and cook a few minutes more, shredding them with a spoon.
  3. Then add rum, milk, orange juice and zest and combine.
  4. Add chopped nuts and dried fruit and keep on the kitchen for 10 minutes.Leave to cool a bit.
  5. Pour hot water into ground flaxseed and leave for a few minutes.
  6. Mix the flour with the baking powder and baking soda in a bowl.
  7. Now combine all the ingredients, stirring gently with a wooden spoon. Place in a greased rectangular loaf pan and put in the oven for approx. 45-50 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Aga

    Dzień dobry,

    Pyszny keks, gratuluję :) Chciałabym go przygotować w wersji dla osoby cierpiącej na celiakię, jaka mąka się nada?
    Dziękuję za pomoc :)

    Aga

    • eat me please

      Nie robiłam go nigdy z inną mąką niż orkiszową, ale spróbowałabym z sklepową bezglutenową mąką do ciast :)