Owoce zapiekane pod kruszonką
Ciepłe, pachnące cynamonem, polane słonym karmelem i gorzką czekoladą owoce zimowe. W mojej wersji tego szybkiego deseru wylądowały gruszki, śliwki i żurawina. Smak pełen kontrastów. Warstwa pod kruszonka jest delikatna i słodko-kwaśna, a wierzch chrupiący i słono-gorzki. Nie ma nic prostszego i smaczniejszego na wieczór, niż ta słodka zapiekanka.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
owoce:
6 śliwek
1-2 gruszki
1 szklanka żurawiny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu
1/8 łyżeczki kardamonu
kruszonka:
1 szklanka płatków bezglutenowych
1/4 szklanki zmielonych migdałów
1/4 szklanki zmielonych orzechów pekan
1 łyżeczka cynamonu
2-4 łyżki ksylitolu
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli (opcjonalnie)
Przepis na karmel TU (tym razem użyłam mniejszej ilości cukru)
Gorzka czekolada na wierzchu to po prostu rozpuszczona 70% czekolada z odrobiną wody lub mleka roslinnego.
TIP: możesz zastąpić 2 rodzaje orzechów jednym z nich lub zupełnie innym, as you wish ;)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju kokosowego albo oleju w spraju.
- Owoce pokrój w kostkę (poza żurawiną), wymieszaj ze skrobią, 1 łyżeczką cynamonu i 1/8 łyżeczki kardamonu, a potem rozprowadź równomiernie na dnie naczynia.
- Płatki, zmielone orzechy i migdały, sól, 1 łyżeczkę cynamonu wymieszaj w misce.
- Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami kruszonki.
- Powstałą „kruszonkę” rozprowadź na wierzchu owoców.
- Wstaw do piekarnika i piecz aż będzie przyrumienione około 40 minut.
- Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno ;)
Winter fruits crumble
RECIPE
INGREDIENTS
fruits:
6 plums
1-2 pears
1 cup fresh cranberries
2 tsp potato ot corn starch
1 tsp cinnamon
1/8 tsp cardamom
crumble:
1 cup gluten-free cereals
1/4 cup ground almonds
1/4 cup ground pecans
1 tsp cinnamon
2-4 tbsp of xylitol
2 tbsp coconut oil
a pinch of salt (optional)
PREPARATION
- Preheat oven to 175 celsjus degrees.
- Grease casserole pan with coconut oil or vegetable oil spray.
- Cut fruits into cubes (except cranberries), mix with starch, cinnamon and cardamom, then pour it into pan.
- Flakes, ground nuts and almonds, salt, 1 teaspoon cinnamon, mix in a bowl.
- Dissolve the coconut oil and mix with the other components of the crumble.
- Spread crumble on top of the fruits layer.
- Put in the oven and bake until browned about 40 minutes.
- Tastes good both hot and cold ;)
BRAK KOMENTARZY