Klopsiki tofu z bazylią i pomidorami – meatballs

Kilka miesięcy temu wszyscy podniecali się faktem, że sieć szwedzkich sklepów meblowych wprowadziła wegańskie klopsiki. Mają za to duży plus, bo im więcej miejsc przyjaznych weganom tym lepiej! Ale ponieważ ich klopsiki w smaku raczej średnie… postanowiłam zrobić lepsze :P

Moja wersja klopsików (wegańskich meatballs; meatless balls) to suszone pomidory i bazylia dla których bazą jest ukochane tofu.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 45 min.
Ilość porcji: 12 klopsików

SKŁADNIKI

klopsiki:
300 g tofu
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/3 szklanki drobno pokrojonych suszonych pomidorów*
1/2 szklanki drobno poszatkowanej bazylii
1/2 czerwonej drobno poszatkowanej cebuli
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki aromatu wędzarniczego
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody
szczypta soli morskiej
świeżo mielony pieprz
1 łyżka oliwy

marinara:
1 łyżka oliwy
8-10 pokrojonych w ćwiartki pomidorów malinowych
8-10 drobno pokrojonych suszonych pomidorów*
1-2 starte marchewki
1 czerwona cebula
3-4 ząbki czosnku
1/2 szklanki świeżej bazylii
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku

panierka:
wegański parmezan
lub
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki nerkowców
4-6 łyżek płatków drożdżowych
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
1/4 łyżeczki chilli

+ makaron bucatini lub spaghetti

PRZYGOTOWANIE

klopsiki:

  1. Siemię lniane wymieszaj z ciepła wodą. Zostaw na 10 minut.
  2. Pozostałe składniki umieść w misce, dodaj siemię z wodą i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki lub ręki ;).
  3. Masę umieść na ok. 0,5 h w lodówce (w tym czasie przygotuj sobie sos i parmezan).

marinara:

  1. Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Jak cebula będzie szklista dodaj startą na tarce marchewkę, dodaj sól i pieprz.
  3. Następnie dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i duś przez kilkanaście minut.
  4. Na koniec zblenduj na gładki sos.

panierka:

  1. Wszystkie składniki zblenduj. Parmezan gotowy.

Pulpeciki najlepiej podawać z makaronem, marinarą i wegańskim parmezanem (jak na zdjęciu).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Lena

    Klopsiki są pyszne, jednak wykorzystałam je jako pastę na kanapki ze względu na konsystencję :D
    Super blog!

    • eat me please

      O! Dobry pomysł, przetestuję!
      Niestety nie każde tofu jest tak samo suche, czasem trzeba dodać więcej zmielonych migdałów albo siemienia, aby klopsiki lepiej się trzymały.
      Albo w wersji glutenowej – bułkę tartą ;)