Pasta fasolowo pomidorowa
Dzisiaj był dzień totalnie pozbawiony wolnego czasu, a rozpoczęty jak zwykle celebracją poranka o godzinie 12 tej, bo takie ostatnio miewam <u can hate me :P>. No dobra, ale z braku czasu będzie szybko i na temat…
Mam ostatnio fazę na wszelkiego rodzaju fasolki. Czerwone, czarne, białe, małe, duże, każde które wpadną mi w ręce. Fasola jest dobrym materiałem do zbudowania bazy, szybko wnika w nią każda przyprawa, każdy inny składnik, dlatego tak często ląduje w kanapkowych pastach czy hamburgerach. Kiedy chcę coś na szybko zmontować, sięgam po tą z puszki, dodaję składnik który nada mojej paście odpowiedni aromat, a na koniec trochę nasion i orzechów dla urozmaicenia tekstury oraz wzbogacenia walorów smakowych i odżywczych. Jest to szybka w przygotowaniu i smaczna alternatywa dla nudnych sklepowych past i pasztetów.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 puszka fasoli czerwonej
10 pomidorów suszonych w zalewie
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki niełuskanych migdałów
4 łyżki łuskanych ziaren konopi (mogą być też sezam, chia etc.)
4-6 łyżek oliwy
sól himalajska
1/2 szklanki listków świeżej bazylii
1 łyżeczka cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE
- Umieść wszystkie składniki poza bazylią w blenderze.
- Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (najlepiej dość jednolitej).
- Na koniec dodaj bazylię, odpal blender dosłownie na chwilę, aby jej nie zmasakrować.
- Podawaj z ulubionym pieczywem lub tortillą, udekorowane listkami świeżej bazylii.
BRAK KOMENTARZY