Kokosowo waniliowy deser à la panna cotta

Kiedyś zrywałam je własnoręcznie z krzaczków pod lasem, uciekałam przed zaskrońcami, które strzegły tego cennego towaru, uciekałam przed każdym szumem i trzaskiem, który wydobywał się z głębi lasu. Ale wracałam po kolejną garść…poziomek! Wczoraj wśród miliona innych owoców i warzyw znalazłam je! W pamięci liczę ile lat minęło od mojej ostatniej konfrontacji z mrocznym lasem i cyklicznych kradzieży tych leśnych owoców, wyciągam hajs, płacę, są moje :)

Poziomka pospolita – jej owoce są niskokaloryczne, zawierają łatwo przyswajalne cukry proste, minerały tj. żelazo, fosfor, potas i wapń, są bogate w witaminy: C, karoten, B1, B2, K, kwasy owocowe, kwasy organiczne tj. kwas salicylowy, garbniki, flawonoidy, antocyjany.

Owoce poziomki idealnie przełamują smak kokosa i wanilii. Deser ten to wariacja na temat pana cotty, tradycyjnego włoskiego przysmaku na bazie śmietany, wanilii i żelatyny. W wersji wegańskiej moim zdaniem niczego mu nie brakuje, nabiera nowego wymiaru i smaku. Dodatkowo jest mega prosty i szybki do przygotowania, a dzięki agarowi tężeje o wiele szybciej niż wersja nie wegańska.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min + 0,5 h
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1 puszka mleka kokosowego
1,5 łyżeczki agaru
4 łyżki cukru lub słodkiego syropu (np. z agawy, klonowego)
1 łyżka cukru waniliowego (z kawałkami wanilii)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE

  1. W małym garnku wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Gotuj kilka minut na małym ogniu nieustannie mieszając, do momentu aż zacznie gęstnieć.
  3. Rozlej deser do pucharków lub foremek z których łatwo go będzie później wydobyć. Wstaw na 0,5 h do lodówki.
  4. Podawaj ze świeżymi owocami lub polane musem owocowym. Najlepiej smakuje z poziomkami, truskawkami i malinami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.