Truskawkowy sernik z kokosową bitą śmietaną
Czasem robię jedzenie i ciasta dla kapel, którym Dancin’ Shoes Gigs organizuje koncerty. Kolejny udany gig odbył się w zeszły weekend, a chłopaków z In Twilight Embrace oraz The Dead Goats postanowiłam nakarmić m.in. sernikiem bez sera, bez pieczenia i bez glutenu, ale za to z truskawkami i kokosową bitą śmietaną.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
2/3 szklanki migdałów
1/4 szklanki daktyli
2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
szczypta soli
sernik:
400 ml mleka kokosowego (1 duża puszka)
400 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
2-4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3-3,5 łyżeczki agaru
ok. 700 g truskawek
kokosowa bita śmietana:
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka gumy ksantanowej (opcjonalnie)
3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
+ 300 g truskawek do dekoracji
TIP: Ilość użytego syropu klonowego oraz cukru możesz dowolnie zmodyfikować albo zamienić na ksylitol (w diecie dla diabetyka).
Gumę ksantanową możesz nabyć np. w Evergreen. Nie jest ona niezbędna do zrobienia bitej śmietany, ale niekiedy pomaga w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji. Możesz ją zastąpić mąką z tapioki.
PRZYGOTOWANIE
spód:
- Daktyle namocz w ciepłej wodzie.
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiel. Powstanie ziarnista masa.
- Masę umieść na dnie blachy, dokładnie dociskając łyżką. Powstanie w ten sposób spód ciasta. Wstaw go do lodówki na czas robienia warstwy sernikowej.
sernik:
- W rondelku zmieszaj wszystkie składniki poza truskawkami.
- Trzymaj na kuchence do momentu zagotowania. Gotuj chwilę, aż masa lekko zgęstnieje. Odstaw na bok.
- Truskawki zblenduj na pure i dodaj do nich masę z rondelka. Wymieszaj dokładnie.
- Pozostaw, aby nieco ostygła co jakiś czas mieszając.
- Wylej masę na spód i wstaw do lodówki aby stężało.
TIP: Gotową masę można sprawdzić czy odpowiednio gęstnieje w trakcie gotowania – wstawiając jedną łyżeczkę do lodówki na 2 minuty – jeśli jej konsystencja zmieni się w „stałą” jest OK.
kokosowa bita śmietana:
- Mleko kokosowe powinno być prosto z lodówki. Najlepiej, aby było w niej całą noc i dobrze się rozdzieliło.
- W wysokim naczyniu umieść „twardą” część mleka kokosowego (wodę która pozostanie na dnie puszki użyj do jakiegoś smoothie ;).
- Cukier zmiel w młynku do kawy na puder, dodaj do mleka, dodaj także gumę ksantanową i przy pomocy miksera ręcznego wymieszaj dokładnie, aż uzyskasz konsystencję bitej śmietany.
- Umieść na wierzchu sernika, wstaw do lodówki.
- Przed podaniem udekoruj ciasto truskawkami.
Czy musi być agar czy też można go zastąpić żelatyna?
Nie używałam żelatyny od 19 lat tak więc nie odpowiem na to pytanie. Polecam nabyć agar, jest w większości sklepów typu kuchnie świata, z żywnością ekologiczną i delikatesów. Ma na pewno przewagę nad żelatyną bo ciasto z nim nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej…no i jest cruelty-free ;)