Krem kalafiorowy
Na Brackiej 20 ziomeczki otworzyły wegański bar No Problem. Jadłam tam taki pyszny krem kalafiorowy i zapragnęłam go zjeść ponownie… Przepis prosty, idealny na kolację.
PRZEPIS
Czas przygotowania: 20 min. + 1 h
Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI
składniki na bulion:
3 marchewki
2 pietruszki
duży por
mały seler
pozostałe:
2 kalafiory
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki wegańskiego masła
sól i pieprz
cynamon i kardamon
PRZYGOTOWANIE
- W dużym garnku pełnym wody zagotuj warzywa na bulion. Gotuj minimum godzinę pod przykryciem, następnie wyjmij wszystko poza jedną marchewką.
- Do bulionu dodaj kalafiora pokrojonego na mniejsze części i zagotuj aż zmięknie.
- W międzyczasie na oliwie podsmaż czosnek.
- Dodaj go do zupy wraz z wegańskim masłem i przyprawami (ilość wedle uznania).
- Zupę zblenduj na gładko. Podawaj posypaną odrobiną cynamonu z kardamonem.
Cauliflower creamy soup
TAGI
KATEGORIA
BRAK KOMENTARZY