Curry krem z zielonej soczewicy

Ostatni tydzień to sałatki, zupy, frittaty i spring rollsy. Przerobiłam pod rząd trzy różne zupy soczewicowe i między innymi tą o której zaraz napiszę. To wcale nie znaczy, że pozostałe były gorsze, po prostu nie załapały się na foty (maybe next time :). Tym razem padło na zieloną soczewicę, curry i kolendrę. Kokosowe mleko wpasowało się zupełnie przypadkowo, ale chyba nikt na jego obecność nie będzie narzekał. Umówmy się, wszystko co kokosowe jest dobre! Mogłabym mieszkać pod taką palmą i żywić się jej owocami … no dobra powinny tam też rosnąć truskawki, drzewko mango i nieco kolendry dla przełamania smaku. Ale wracając na ziemię, zupa krem z zielonej soczewicy dzięki imbirowi i curry mocno rozgrzewa dlatego warto ją zrobić póki na dworze nie panują tropiki :)

Soczewica – to jedno z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Może poszczycić się sporą zawartością witaminy C, PP, z grupy B i kwasu foliowego, minerałów tj. wapń, fosfor czy żelazo.  Kiełki soczewicy są jeszcze zdrowsze gdyż zawierają dodatkowo komplet niezbędnych aminokwasów.

zupa_soczewicowa5


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy extra virgin
2 cebule
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1,5 szklanki zielonej soczewicy
6 szklanek wody
1 kostka warzywnego bulionu
sok z połowy dużej cytryny
1 puszka kokosowego mleczka (400 ml)
3 ziemniaki
2 łyżki curry / można dodać więcej
1 łyżeczka cayenne
sól himalajska
1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE

  1.  Na dno dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
  2. Jak stanie się lekko szklista dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir.
  3. Marchewkę pokrój w plasterki i dodaj do garnka.
  4. Następnie dodaj curry, cayenne i chwilę pomieszaj.
  5. Dolej wodę, wrzuć kostkę warzywnego bulionu oraz zieloną soczewicę.
  6. Ziemniaki pokrój na małe kawałki i wrzuć do garnka.
  7. Następnie dodaj sok z cytryny oraz mleczko kokosowe.
  8. Pogotuj jeszcze chwilkę, na koniec dodaj połowę kolendry i przy pomocy blendera zamień zupę w gęsty krem.
  9. Podawaj posypaną kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.