Tajska zupa z czerwonym curry, Tom yum

Kiedy jadam w wegańskiej sieciówce na literę „L” zawsze na stół wjeżdża zupa tajska. Ładnie pachnie, rozgrzewa, syci i o ile nie mogę przyczepić się do smaku (poza okropną wegańską a’la krewetką) to do konsystencji (trochę zbyt wodnistej i lekkiej) tak. Ta sama zupa zrobiona w domu jest gęstsza, bardziej aromatyczna, ostrzejsza, ma więcej dodatków i to takich na jakie mam w danej chwili ochotę. Idealna na chłodne wieczory czy randkę w domu. Tym razem mam nadzieję, że okaże się również lekarstwem na przeziębienie.

Przepis z pozoru może wydać się skomplikowany, ale taki nie jest. Polega na dodawaniu wszystkich składników po kolei, potem mały przerywnik z blendowaniem, a na koniec już tylko kwestia ładnego podania z wybranymi dodatkami. Możesz ograniczyć ilość dodatków do samego makaronu lub poeksperymentować z własnym zestawem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

zupa:
2-3 łyżki oliwy
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
3 łyżki startego imbiru
1 trawa cytrynowa
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
3-4 drobno pokrojone szalotki
1 czerwona papryka
1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego (lub zwykłego)
1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
2 szklanki warzywnego bulionu
2-3 szklanki wody
1 puszka mleka kokosowego (czasem lepiej nawet 1,5 – dużej puszki)
1- 1,5 cytryny (najdokładniej świeżo wyciśniętego soku ;)

dodatki:
makaron ryżowy
podsmażony groszek cukrowy (całe strączki)
tofu (pokrojone w drobną kostkę) podsmażone w odrobinie sosu sojowego posypane sezamem
surowa marchewka (starta na dużych oczkach)
świeża kolendra (drobno poszatkowana)
kiełki fasoli mung

TIP: w zależności od tego jak bardzo ostrą zupę chcesz mieć dodaj więcej pasty curry.

PRZYGOTOWANIE

zupa:

  1. W głębokiej patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotki.
  2. Kiedy będą szkliste dodaj czosnek, chwilę potem trawę cytrynową pokrojoną na 4 kawałki i imbir.
  3. Potem pokrój paprykę i dodaj do całości.
  4. Następnie pastę curry, poczekaj aż wszystko dokładnie się wymiesza i trochę zmięknie.
  5. Kolejnym krokiem jest dodanie bulionu warzywnego, sosu sojowego i cukru. Niech się chwile wszystko pogotuje.
  6. Wyjmij pływające po powierzchni kawałki trawy cytrynowej. Zupę przelej do wysokiego naczynia i zblenduj dokładnie.
  7. Teraz przelej ją z powrotem na patelnię, przez sitko tak aby zmielone skórki papryki pozostały na sicie.
  8. Dodaj mleko kokosowe, wodę, sok z cytryny (wedle uznania), poczekaj aż wszystko idealnie się wymiesza i chwilę podgotuje.

podanie:

  1. Do głębokich misek dodaj makaron ryżowy (1/3 wysokości miski), przygotowaną wcześniej tajską zupę (do 2/3 wysokości miski), następnie kilka kawałków tofu podsmażonego w sojowym sosie posypanego sezamem (czarnym i białym), kilka strączków groszku cukrowego, garść kiełków fasoli mung i marchewki, a na wierzch odrobinę świeżej kolendry.


Tom Yum, thai red curry soup

RECIPE

Preparation time: 30 min.
Serves: 4-6

INGREDIENTS

soup:
2-3 tbsp olive oil
2 cloves finely chopped garlic
3 tbsp grated ginger
1 lemongrass
2 tsp red curry paste
3-4 finely chopped shallots
1 red bell pepper
1 tbsp gluten-free soy sauce (or plain)
1 tbsp raw brown sugar
2 cups of vegetable broth
2-3 cups of water
1 can coconut milk (400 ml / sometimes even better 1.5)
1- 1.5 lemons (freshly squeezed juice ;)

toppings:
rice noodles
fried sugar peas (whole pods)
tofu (cut into small cubes) fried in a little soy sauce sprinkled with sesame seeds
raw carrots (grated on a large mesh)
fresh coriander (finely shredded)
mung bean sprouts

TIP: Depending on how much you want to have a spicy soup, add more curry paste.

PREPARATION

soup:

  1. In a deep frying pan, hot oil, fry the shallots.
  2. When will glassy add garlic, a moment later lemongrass cut into 4 pieces and ginger.
  3. Then chop the peppers and add to the whole.
  4. Then, curry paste, wait until everything is thoroughly mix and a little soft.
  5. The next step is to add vegetable broth, soy sauce and sugar. Let the moments of all pogotuje.
  6. Remove floating on the surface of the pieces of lemon grass. Soup pour into a high dish and zblenduj exactly.
  7. Now pour it back into the pan through a strainer to ground peel peppers remain on the sieve.
  8. Add the coconut milk, water, lemon juice (discretion), wait until everything perfectly mix and while podgotuje.

serving:

  1. Add rice noodles to bowl (1/3 of the bowl), than previously prepared Thai soup (2/3 of a bowl), then a few pieces of tofu fried in soy sauce sprinkled with sesame seeds (black and white), several pods of sugar peas, a handful of sprouts mung beans and carrots, and a fresh coriander on top.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.