Tajska zupa z czerwonym curry, Tom yum
Kiedy jadam w wegańskiej sieciówce na literę „L” zawsze na stół wjeżdża zupa tajska. Ładnie pachnie, rozgrzewa, syci i o ile nie mogę przyczepić się do smaku (poza okropną wegańską a’la krewetką) to do konsystencji (trochę zbyt wodnistej i lekkiej) tak. Ta sama zupa zrobiona w domu jest gęstsza, bardziej aromatyczna, ostrzejsza, ma więcej dodatków i to takich na jakie mam w danej chwili ochotę. Idealna na chłodne wieczory czy randkę w domu. Tym razem mam nadzieję, że okaże się również lekarstwem na przeziębienie.
Przepis z pozoru może wydać się skomplikowany, ale taki nie jest. Polega na dodawaniu wszystkich składników po kolei, potem mały przerywnik z blendowaniem, a na koniec już tylko kwestia ładnego podania z wybranymi dodatkami. Możesz ograniczyć ilość dodatków do samego makaronu lub poeksperymentować z własnym zestawem.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
zupa:
2-3 łyżki oliwy
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
3 łyżki startego imbiru
1 trawa cytrynowa
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
3-4 drobno pokrojone szalotki
1 czerwona papryka
1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego (lub zwykłego)
1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
2 szklanki warzywnego bulionu
2-3 szklanki wody
1 puszka mleka kokosowego (czasem lepiej nawet 1,5 – dużej puszki)
1- 1,5 cytryny (najdokładniej świeżo wyciśniętego soku ;)
dodatki:
makaron ryżowy
podsmażony groszek cukrowy (całe strączki)
tofu (pokrojone w drobną kostkę) podsmażone w odrobinie sosu sojowego posypane sezamem
surowa marchewka (starta na dużych oczkach)
świeża kolendra (drobno poszatkowana)
kiełki fasoli mung
TIP: w zależności od tego jak bardzo ostrą zupę chcesz mieć dodaj więcej pasty curry.
PRZYGOTOWANIE
zupa:
- W głębokiej patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotki.
- Kiedy będą szkliste dodaj czosnek, chwilę potem trawę cytrynową pokrojoną na 4 kawałki i imbir.
- Potem pokrój paprykę i dodaj do całości.
- Następnie pastę curry, poczekaj aż wszystko dokładnie się wymiesza i trochę zmięknie.
- Kolejnym krokiem jest dodanie bulionu warzywnego, sosu sojowego i cukru. Niech się chwile wszystko pogotuje.
- Wyjmij pływające po powierzchni kawałki trawy cytrynowej. Zupę przelej do wysokiego naczynia i zblenduj dokładnie.
- Teraz przelej ją z powrotem na patelnię, przez sitko tak aby zmielone skórki papryki pozostały na sicie.
- Dodaj mleko kokosowe, wodę, sok z cytryny (wedle uznania), poczekaj aż wszystko idealnie się wymiesza i chwilę podgotuje.
podanie:
- Do głębokich misek dodaj makaron ryżowy (1/3 wysokości miski), przygotowaną wcześniej tajską zupę (do 2/3 wysokości miski), następnie kilka kawałków tofu podsmażonego w sojowym sosie posypanego sezamem (czarnym i białym), kilka strączków groszku cukrowego, garść kiełków fasoli mung i marchewki, a na wierzch odrobinę świeżej kolendry.
Tom Yum, thai red curry soup
RECIPE
INGREDIENTS
soup:
2-3 tbsp olive oil
2 cloves finely chopped garlic
3 tbsp grated ginger
1 lemongrass
2 tsp red curry paste
3-4 finely chopped shallots
1 red bell pepper
1 tbsp gluten-free soy sauce (or plain)
1 tbsp raw brown sugar
2 cups of vegetable broth
2-3 cups of water
1 can coconut milk (400 ml / sometimes even better 1.5)
1- 1.5 lemons (freshly squeezed juice ;)
toppings:
rice noodles
fried sugar peas (whole pods)
tofu (cut into small cubes) fried in a little soy sauce sprinkled with sesame seeds
raw carrots (grated on a large mesh)
fresh coriander (finely shredded)
mung bean sprouts
TIP: Depending on how much you want to have a spicy soup, add more curry paste.
PREPARATION
soup:
- In a deep frying pan, hot oil, fry the shallots.
- When will glassy add garlic, a moment later lemongrass cut into 4 pieces and ginger.
- Then chop the peppers and add to the whole.
- Then, curry paste, wait until everything is thoroughly mix and a little soft.
- The next step is to add vegetable broth, soy sauce and sugar. Let the moments of all pogotuje.
- Remove floating on the surface of the pieces of lemon grass. Soup pour into a high dish and zblenduj exactly.
- Now pour it back into the pan through a strainer to ground peel peppers remain on the sieve.
- Add the coconut milk, water, lemon juice (discretion), wait until everything perfectly mix and while podgotuje.
serving:
- Add rice noodles to bowl (1/3 of the bowl), than previously prepared Thai soup (2/3 of a bowl), then a few pieces of tofu fried in soy sauce sprinkled with sesame seeds (black and white), several pods of sugar peas, a handful of sprouts mung beans and carrots, and a fresh coriander on top.
BRAK KOMENTARZY