Makaron z brokułami w kremowym sosie

Ten przepis jest dowodem na to, że ograniczenia pobudzają kreatywność oraz na to, że w mojej kuchni zawsze znajdą się składniki potrzebne do przygotowania obiadu dla niezapowiedzianych gości. Dodatkowo znalazłam zastosowanie dla wegańskiego startego sera, który czasem kupuję do pizzy i kiedy mi zostaje, nie wiem co z nim zrobić. Sos można dowolnie wzbogacić ulubionymi przyprawami i warzywami. Robiłam go już w wersji z mrożonym groszkiem zielonym oraz brokułem i smakował całkiem nieźle. Czas przygotowania jest taki jak lubię, krótki :)

Pasta z kremowym sosem z brokułami – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 łyżka oleju
1 duża biała cebula
3 ząbki czosnku
1 brokuł
250 ml owsianego kremu do gotowania w kartoniku*
100 ml roślinnego mleka
100 g wegańskiego sera**
pieprz
sól

+ paczka ulubionego makaronu***

*Miałam akurat krem owsiany Vemondo z Lidla, ale możesz użyć dowolnej śmietanki wegańskiej w płynie z kartonu.

**Ja akurat taki starty Violife Epic Mature miałam w lodówce, ale możesz użyć innego.

***U mnie bezglutenowy, ale może być każdy inny.

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
  2. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, smaż kolejną minutę, aż zacznie pachnieć.
  3. Dodaj podzielony na mniejsze kawałki brokuł.
  4. Po chwili dodaj pozostałe składniki i duś na średnim ogniu aż uznasz, że brokuł jest wystarczająco miękki (polecam zostawić go al dente, ale co kto lubi).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.