Makaron z brokułami w kremowym sosie
Ten przepis jest dowodem na to, że ograniczenia pobudzają kreatywność oraz na to, że w mojej kuchni zawsze znajdą się składniki potrzebne do przygotowania obiadu dla niezapowiedzianych gości. Dodatkowo znalazłam zastosowanie dla wegańskiego startego sera, który czasem kupuję do pizzy i kiedy mi zostaje, nie wiem co z nim zrobić. Sos można dowolnie wzbogacić ulubionymi przyprawami i warzywami. Robiłam go już w wersji z mrożonym groszkiem zielonym oraz brokułem i smakował całkiem nieźle. Czas przygotowania jest taki jak lubię, krótki :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 łyżka oleju
1 duża biała cebula
3 ząbki czosnku
1 brokuł
250 ml owsianego kremu do gotowania w kartoniku*
100 ml roślinnego mleka
100 g wegańskiego sera**
pieprz
sól
+ paczka ulubionego makaronu***
*Miałam akurat krem owsiany Vemondo z Lidla, ale możesz użyć dowolnej śmietanki wegańskiej w płynie z kartonu.
**Ja akurat taki starty Violife Epic Mature miałam w lodówce, ale możesz użyć innego.
***U mnie bezglutenowy, ale może być każdy inny.
PRZYGOTOWANIE
- Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
- Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, smaż kolejną minutę, aż zacznie pachnieć.
- Dodaj podzielony na mniejsze kawałki brokuł.
- Po chwili dodaj pozostałe składniki i duś na średnim ogniu aż uznasz, że brokuł jest wystarczająco miękki (polecam zostawić go al dente, ale co kto lubi).
BRAK KOMENTARZY