Zapiekanka dyniowo makaronowa

Kupiłam dynię i mimo corocznej jesiennej fazy na to warzywo, od razu wiedziałam, że z tego będzie coś pysznego jeszcze nie raz, nie dwa. Dynia to takie warzywo, które smakuje jednakowo przez cały rok, jeśli jest odpowiednio przechowywana może spokojnie przetrwać w niezmienionej formie nawet kilka miesięcy. Ja zawsze mam mały zapas puree w zamrażalniku, ale jak trafię w środku zimy na dorodną sztukę to i tak kupuję.

No i skoro trafiła w moje łapki to od razu kroję ją na mniejsze kawałki i ładuję do piekarnika z zamiarem zrobienia jakiegoś spaghetti, ale kończę ze sporą porcją kremowej, dyniowo-tymiankowej, zapiekanki makaronowej. Częsty scenariusz, zmiana planów, zmiana koncepcji dania… kuchnia roślinna = wolność!

Zanim zabierzesz się za robienie zapiekanki, może zmienisz zdanie i twoja dynia wyląduje w dyniowym:

 

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 2-3

SKŁADNIKI

1,5 szklanki puree z dyni
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oleju lub oliwy
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cayenne
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka mąki kukurydzianej*

+ wegański parmezan domowej roboty lub kupny
++ świeże zioła do posypania
+++ 500 g makaronu tortiglioni lub każdego innego makaronu (bezglutenowego również) poza spaghetti i lasagne

*lub innej

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek.
  3. Dodaj puree z dyni, bulion i mleko, dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj mąkę i przyprawy, podgotuj chwilę.
  5. Teraz masz 2 opcje do wyboru: 1. Zmieszaj gotowy sos z makaronem w garnku, wyłóż na talerze i każdą porcję posyp dodatkowo parmezanem i drobno posiekanymi ziołami (tymianek, natka pietruszki lub inne). 2. Zmieszaj gotowy sos z makaronem w garnku, umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp sporą ilością wegańskiego parmezanu (lub innego sera – ja użyłam tego od Violife). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, podawaj posypane wegańskim parmezanem i świeżymi ziołami.


Pumpkin & thyme tortiglioni gratin

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 40 min.
Serves: 2-3

INGREDIENTS

1.5 cups pumpkin puree
2 garlic cloves
2 tsps of oil or olive
1/2 cup coconut milk
1/3 cup vegetable stock
1/2 tsp cayenne
1/8 tsp nutmeg
1/8 tsp cinnamon
1 teaspoon lime juice
1/2 teaspoon himalayan salt
1 tablespoon corn flour*

+ vegan parmesan or other vegan cheese (i used this one from Violife)
++ fresh herbs
+++ 500 g of tortiglioni pasta or any other (gluten-free too)

*or other

PREPARATION

  1. Cook the pasta al dente.
  2. Heat oil in a sauce pan and fry finely chopped garlic.
  3. Whisk in pumpkin puree, broth and coconut milk.
  4. Then add the flour and spices, cook for a while.
  5. Now you have 2 options: 1. Combine sauce & pasta in a large pot and serve sprinkled with parmesan cheese and finely chopped herbs (thyme, parsley or other). 2. Combine sauce & pasta in a large pot, place in a baking dish, sprinkle with a fair amount of vegan parmesan cheese (or other vegan cheese – i used this one from Violife). Put in the oven preheated to 180 degrees for approx. 20 minutes and serve sprinkled with parmesan cheese and finely chopped herbs.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.