Zapiekanka dyniowo makaronowa
Kupiłam dynię i mimo corocznej jesiennej fazy na to warzywo, od razu wiedziałam, że z tego będzie coś pysznego jeszcze nie raz, nie dwa. Dynia to takie warzywo, które smakuje jednakowo przez cały rok, jeśli jest odpowiednio przechowywana może spokojnie przetrwać w niezmienionej formie nawet kilka miesięcy. Ja zawsze mam mały zapas puree w zamrażalniku, ale jak trafię w środku zimy na dorodną sztukę to i tak kupuję.
No i skoro trafiła w moje łapki to od razu kroję ją na mniejsze kawałki i ładuję do piekarnika z zamiarem zrobienia jakiegoś spaghetti, ale kończę ze sporą porcją kremowej, dyniowo-tymiankowej, zapiekanki makaronowej. Częsty scenariusz, zmiana planów, zmiana koncepcji dania… kuchnia roślinna = wolność!
Zanim zabierzesz się za robienie zapiekanki, może zmienisz zdanie i twoja dynia wyląduje w dyniowym:
- cieście
- syropie do latte i deserów
- puddingu jaglanym
- risotto
- mleku
- curry
- hummusie
- paście kanapkowej
- zupie z orzechami
- zupie z pomarańczą
- pieczonych cynamonowych pączkach
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1,5 szklanki puree z dyni
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oleju lub oliwy
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cayenne
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka mąki kukurydzianej*
+ wegański parmezan domowej roboty lub kupny
++ świeże zioła do posypania
+++ 500 g makaronu tortiglioni lub każdego innego makaronu (bezglutenowego również) poza spaghetti i lasagne
*lub innej
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotuj al dente.
- Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek.
- Dodaj puree z dyni, bulion i mleko, dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę i przyprawy, podgotuj chwilę.
- Teraz masz 2 opcje do wyboru: 1. Zmieszaj gotowy sos z makaronem w garnku, wyłóż na talerze i każdą porcję posyp dodatkowo parmezanem i drobno posiekanymi ziołami (tymianek, natka pietruszki lub inne). 2. Zmieszaj gotowy sos z makaronem w garnku, umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp sporą ilością wegańskiego parmezanu (lub innego sera – ja użyłam tego od Violife). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, podawaj posypane wegańskim parmezanem i świeżymi ziołami.
Pumpkin & thyme tortiglioni gratin
RECIPE
INGREDIENTS
1.5 cups pumpkin puree
2 garlic cloves
2 tsps of oil or olive
1/2 cup coconut milk
1/3 cup vegetable stock
1/2 tsp cayenne
1/8 tsp nutmeg
1/8 tsp cinnamon
1 teaspoon lime juice
1/2 teaspoon himalayan salt
1 tablespoon corn flour*
+ vegan parmesan or other vegan cheese (i used this one from Violife)
++ fresh herbs
+++ 500 g of tortiglioni pasta or any other (gluten-free too)
*or other
PREPARATION
- Cook the pasta al dente.
- Heat oil in a sauce pan and fry finely chopped garlic.
- Whisk in pumpkin puree, broth and coconut milk.
- Then add the flour and spices, cook for a while.
- Now you have 2 options: 1. Combine sauce & pasta in a large pot and serve sprinkled with parmesan cheese and finely chopped herbs (thyme, parsley or other). 2. Combine sauce & pasta in a large pot, place in a baking dish, sprinkle with a fair amount of vegan parmesan cheese (or other vegan cheese – i used this one from Violife). Put in the oven preheated to 180 degrees for approx. 20 minutes and serve sprinkled with parmesan cheese and finely chopped herbs.
BRAK KOMENTARZY