Sos słonecznikowo „serowy”
Po zawarciu domowego paktu o jak najmniejszym spożyciu glutenu, produktów przetworzonych i słodyczy, nadszedł czas na mały cheat day! Coś serowego, gęstego i sycącego. Makaron oczywiście pełnoziarnisty, smak sosu dopełniły ulubione ostatnio suszone pomidory i orzechy (ale można je dowolnie zastąpić innymi wyrazistymi w smaku dodatkami np. oliwkami, kaparami etc.)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka łuskanego słonecznika
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 marchewki
2 łyżki oliwy extra virgin
8 łyżek płatków drożdżowych
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki chilli
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczki kurkumy (nadaje kolor)
dekoracja:
15 suszonych pomidorów
1/2 szklanki orzechów włoskich
natka pietruszki
wegański „parmezan”
PRZYGOTOWANIE
- Ziarna słonecznika namocz w wodzie przez min. 2 godziny (najlepiej zostawić do namoczenia na noc).
- Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę i podduś na oliwie do momentu aż zmiękną. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i odstaw do ostygnięcia.
- W tym samym czasie ugotuj swój ulubiony makaron.
- W wysokim pojemniku umieść podduszone warzywa, bulion oraz odsączonego słonecznika. Zblenduj dokładnie do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Sos umieść w garnku, gotując na małym gazie dodawaj po kolei wszystkie przyprawy i sok z cytryny.
- Na koniec odsączony makaron wymieszaj z sosem, pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, kruszonymi orzechami, natką pietruszki i parmezanem.
BRAK KOMENTARZY