Mazurek ze słonym karmelem
Mazurek last minute, taki żeby rozpuścić gości roślinnymi słodkościami ;) Poza tym że wegański to bezglutenowy, ze słonym karmelem z mleka kokosowego <3
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
1,5 szklanki mąki kokosowej
150 g wegańskiej margaryny
ok. 1 szklanki zimnej wody
1-3 łyżki ksylitolu zmielonego na puder*
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki siemienia lnianego + ciepła woda
spora szczypta soli
karmel:
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki cukru palmowego**
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki nerkowców (moczonych przez noc!)
spora szczypta soli
+ opcjonalnie szczypta kurkumy dla podbicia koloru ;)
++ migdały i kruszone ziarno kakaowca do dekoracji
*zmielisz go w młynku
**lub innego ciemnego cukru (kokosowego, muscovado)
TIP: Nerkowce są dla konsystencji, zmieniają nieco smak, ale możesz je pominąć karmel będzie bardziej lejący i słodszy ;)
PRZYGOTOWANIE
spód:
- Piekarnik nastaw na temperaturę 175 stopni. Blachę lub naczynie żaroodporne nasmaruj odrobiną oleju.
- Siemię lniane zmiel i wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, pozostaw na kilka minut.
- Składniki na ciasto (papkę z siemienia lnianego też) wymieszaj w misce i ugnieć z nich ciasto (najlepiej na blacie).
- Ciastem wyłóż blachę tak, aby starczyło na zrobienie wyższych rantów (które utrzymają nadzienie w ryzach).
- Piecz ok. 20 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia.
TIP: Ciasto wychodzi dość kruche i w zależności od mąki może potrzebować nieco więcej lub mniej wody, powinno być na tyle plastyczne żeby uformować spód z rantami (ja zrobiłam nieco za grube ;)
karmel:
- Wszystkie składniki – poza nerkowcami – umieść w garnku i podgrzewaj do momentu wrzenia, następnie zmniejsz moc kuchenki i co jakiś czas mieszając, czekaj aż karmel będzie gęsty i pyszny ;)
- Gotowy karmel zdejmij z kuchenki i umieść wraz z odsączonymi nerkowcami w pojemniku blendera. Zblenduj na gładką masę.
- Nadzienie rozprowadź równomiernie na spodzie, na koniec udekoruj migdałami.
TIP: Kolor na początku będzie blady, ale podczas odparowywania i postępowania procesu karmelizacji cukru, zmieni się na karmelowy. Jeśli chcesz go nieco podkręcić możesz dodać szczyptę kurkumy.
Salted caramel shortcrust cake
RECIPE
INGREDIENTS
shortcrust:
1,5 cup of coconut flour
150 g vegan margarine
approx. 1 cup of cold water
1-3 tbsp ground xylitol*
4 tbsp of potato starch
2 tbsp flaxseed + warm water
solid pinch of salt
caramel:
1 can of coconut milk (400 ml)
3 tbsp of palm sugar**
1 tsp vanilla extract
1/2 cup of cashews (soaked overnight!)
solid pinch of salt
+ optional pinch of turmeric for the color ;)
++ almonds and crushed cocoa beans for decoration
* you can grind it in the coffee grinder
** or other dark sugar (coconut, muscovado)
PREPARATION
shortcrust:
- Set the oven to 175 degrees. Grease the baking tray or casserole dish with oil.
- Grind flaxseed and combine with some warm water, leave for a few minutes.
- Pour all the shortcrust ingredients (flaxseed pulp also) into a bowl and knead the dough (preferably on the counter).
- Press the dough into a casserole dish, make a higher edges (which will keep the filling).
- Bake for about 20 minutes.
- Leave to cool.
TIP: The shortcrust is quite crumble and depending on the flour it may need a bit more or less water, it should be plastic enough to form a bottom with edges (I made them bit too thick ;)
caramel:
- Put all the ingredients – except cashew – into a pot and heat up to the boiling point, then reduce the power of the oven and stir occasionally, wait until the caramel will be thick and delicious ;)
- When it’s ready, remove from the heat and place it with the drained cashews in the blender container. Blend until smooth.
- Now fill the crust with this caramel and decorate with almonds.
TIP: The color at the beginning will be pale, but during the evaporation and the caramelization, it will turn into caramel. If you want pimp it up a bit, you can add a pinch of turmeric.
BRAK KOMENTARZY