Mazurek z nutellą
…oczywiście wegańską, raw i domowej roboty, nutellą bez dodatku cukru, na bezglutenowym kruchym spodzie. No to nie będę dorabiać ideologii, jest wiosna, jest czas na mazurki, więc do roboty :)
Rok temu był mazurek orzechowo bezowy i pascha waniliowo czekoladowa, omnomnom.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
1 szklanka mąki bezglutenowej (np. 1/2 kukurydzianej + 1/2 ziemniaczanej)
1/2 szklanki mąki migdałowej*
150 g wegańskiego masła**
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
szczypta soli
*drobno zmielonych migdałów
**np. Aslan
TIP: Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie się łączyło dodaj kilka łyżek zimnej wody. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.
masa (nutella):
1 szklanka daktyli
1/2 szklanki mleka ryżowego niesłodzonego (lub innego)
1/2 puszki mleka kokosowego
6 łyżek kakao
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki migdałów
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
spód:
- Siemię lniane wymieszaj z wodą, odstaw na kilka minut.
- Mąki i sól wymieszaj.
- Dodaj masło, syrop klonowy i siemię lniane.
- Ugniataj ciasto aż będzie elastyczne i jednolite.
- Wstaw do lodówki na min. 1 h (może być nawet cała noc).
- Po upływie tego czasu naczynie żaroodporne albo blachę wysmaruj odrobiną oleju i wypełnij ciastem, budując dość wysokie ranty (aby daktylowa nutella nie wypłynęła, później po nałożeniu na ciasto).
- Piecz ok. 15 minut w temperaturze 175 stopni.
- Odstaw do ostygnięcia.
masa (nutella):
- Daktyle namocz w mleku ryżowym (czasem wystarczy 1 h, czasem więcej).
- Orzechy i migdały upraż w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (kilkanaście minut).
- Namoczone daktyle oraz wszystkie pozostałe składniki zblenduj dokładnie na jednolitą masę (w zależności od mocy blendera może być ona mniej lub bardziej ziarnista z uwagi na orzechy).
- Ostudzony spód ciasta wypełnij dokładnie masą daktylową, posyp pokruszonymi orzechami laskowymi. Przechowuj w lodówce.
Myślałam, że w masie będzie kryło się awokado, a tu niespodzianka… daktyle! Musi smakować obłędnie, wyobrażam to sobie <3 W dodatku pięknie wygląda!
Ojjjjj smakuje lepiej niż nutella z awokado :D
jest cudowny! te składniki na nutelle najlepsze <3 czuję, że zaczęłabym od wyjadania z miski, a potem połowa trafiła by na mazurka XD ciasta z kruchym spodem i tak bogatym wnętrzem zawsze zachwycają podniebienie :)
zrobiłam dokładnie to o czym piszesz, wyjadałam z miski, ale na wszelki wypadek była podwójna porcja ;) samo zdrowie!