Mus / puree z jabłek do ciast i nie tylko
To wpis z serii – zrób to sam – i dzisiaj będzie mus z jabłek. Jeśli nie spotkałeś się dotychczas z użyciem go w przepisach na ciasta, to wcześniej czy później ci się to przydarzy. Po internecie krąży teoria iż musem z jabłka (applesauce) można zastąpić olej, ale nie jest to do końca prawdą. Z mojego doświadczenia wynika, że dzięki zastosowaniu puree z jabłek da się zmniejszyć ilość użytego tłuszczu, ale lepiej nie pozbywać się go całkowicie. Znalazłam stronę na której jest to dokładnie opisane.
Ciasta z użyciem jabłkowego musu są mokre i dłużej zachowują świeżość. Używając go możemy również zmniejszyć ilość dodanego cukru (jabłka zawierają go naturalnie). Mus znajdzie również zastosowanie jako dodatek do naleśników, smoothie, lodów i porannej owsianki, dlatego najlepiej zakupić kilka kg jabłek i zrobić większą ilość.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
3 kg zielonych jabłek
TIP: Jabłka mogą być dowolnego rodzaju i ilości, podaję przykładową opcję – taki pakiet minimalny ;)
PRZYGOTOWANIE
- Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych.
- Pokrój na mniejsze części i umieść w garnku.
- Doprowadź do wrzenia co jakiś czas mieszając. Następnie gotuj na zmniejszpnej mocy 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać.
- Teraz pomóż sobie i zblenduj je dokładnie. Postaw z powrotem na kuchence.
- Gorący mus nakładaj do wyparzonych, przygotowanych do pasteryzacji słoików.
- Słoiki dokładnie zakręć i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem.
- Następnego dnia – na wszelki wypadek – powtórz proces pasteryzacjo w piekarniku lub garnku z wodą.
Applesauce for cakes & more
RECIPE
INGREDIENTS
3 kg of green apples
TIP: You can change the amount and type of apples, this is just an example.
PREPARATION
- Place the peeled, cored, and quartered apples into a large pot.
- Bring to a boil, stirring occasionally, reduce power, cover the pot and maintain a low simmer for 20-30 minutes, until the apples are completely tender and cooked.
- Now help yourself and blend apples into smooth puree. Put back on a heat.
- Transfer applesauce into sterilised jam jars and cover immediately. Leave overnight under cover.
- The next day – just in case – repeat the pasteurization process in the oven or large pot with boiling water.
BRAK KOMENTARZY