Mus / puree z jabłek do ciast i nie tylko

To wpis z serii – zrób to sam – i dzisiaj będzie mus z jabłek. Jeśli nie spotkałeś się dotychczas z użyciem go w przepisach na ciasta, to wcześniej czy później ci się to przydarzy. Po internecie krąży teoria iż musem z jabłka (applesauce) można zastąpić olej, ale nie jest to do końca prawdą. Z mojego doświadczenia wynika, że dzięki zastosowaniu puree z jabłek da się zmniejszyć ilość użytego tłuszczu, ale lepiej nie pozbywać się go całkowicie. Znalazłam stronę na której jest to dokładnie opisane.

Ciasta z użyciem jabłkowego musu są mokre i dłużej zachowują świeżość. Używając go możemy również zmniejszyć ilość dodanego cukru (jabłka zawierają go naturalnie). Mus znajdzie również zastosowanie jako dodatek do naleśników, smoothie, lodów i porannej owsianki, dlatego najlepiej zakupić kilka kg jabłek i zrobić większą ilość.

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: ok. 6 x 300 ml

SKŁADNIKI

3 kg zielonych jabłek

TIP: Jabłka mogą być dowolnego rodzaju i ilości, podaję przykładową opcję – taki pakiet minimalny ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych.
  2. Pokrój na mniejsze części i umieść w garnku.
  3. Doprowadź do wrzenia co jakiś czas mieszając. Następnie gotuj na zmniejszpnej mocy 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać.
  4. Teraz pomóż sobie i zblenduj je dokładnie. Postaw z powrotem na kuchence.
  5. Gorący mus nakładaj do wyparzonych, przygotowanych do pasteryzacji słoików.
  6. Słoiki dokładnie zakręć i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem.
  7. Następnego dnia – na wszelki wypadek – powtórz proces pasteryzacjo w piekarniku lub garnku z wodą.


Applesauce for cakes & more

Zapisz

RECIPE

Preparation time: approx. 1 h
Serves: approx. 6 x 300 ml

INGREDIENTS

3 kg of green apples

TIP: You can change the amount and type of apples, this is just an example.

PREPARATION

  1. Place the peeled, cored, and quartered apples into a large pot.
  2. Bring to a boil, stirring occasionally, reduce power, cover the pot and maintain a low simmer for 20-30 minutes, until the apples are completely tender and cooked.
  3. Now help yourself and blend apples into smooth puree. Put back on a heat.
  4. Transfer applesauce into sterilised jam jars and cover immediately. Leave overnight under cover.
  5. The next day – just in case – repeat the pasteurization process in the oven or large pot with boiling water.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.