Krem na kanapki – „Nutella” DIY
Kiedy los daje ci reklamówkę orzechów laskowych w środku nocy, dziękujesz i bez słowa udajesz się z nią do domu. Następnego dnia podczas oglądania filmu pozbawiasz je wszystkie łupinek, trwa to wieki, ale dajesz radę. Wstawiasz zdobycz do piekarnika, prażysz, a potem za pomocą blendera i z udziałem kilku innych składników zamieniasz w czekoladowy krem. Najlepszy bo – własnej roboty, bez oleju palmowego, tony rafinowanego cukru, składników odzwierzęcych, syntetycznych aromatów i sztucznych barwników. Do It Yourself!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 szklanki łuskanych orzechów laskowych
1/4 szklanki łuskanych nasion konopii (opcjonalnie)
3-4 łyżki kakao
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego lub mleka
4 łyżki ksylitolu (rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącej wody)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
+ woda lub mleko roślinne do uzyskania pożądanej konsystencji
TIP: jak nie masz ziaren konopi zastąp je taką samą ilością orzechów laskowych lub nerkowców.
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 10 minut.
- Jak lekko przestygną pozbaw je brązowych gorzkich skórek (nie musisz tego robić jakoś super dokładnie).
- Potem umieść je w blenderze, dodaj pozostałe składniki i zmiel na gładką masę (może to chwilę potrwać).
- Krem powinien być dość gęsty, aby nadać mu pożądanej konsystencji dolej odrobinę przegotowanej wody lub roślinnego mleka.
- Gotowy krem umieść w sterylnym słoiku, zakręć i przechowuj w lodówce.
- Domowa „nutella” idealnie sprawdzi się z pieczywem, jako nadzienie do naleśników i główny składnik proteinowych batonów.
DIY hazelnut nutella
RECIPE
INGREDIENTS
2 cups shelled hazelnuts
1/4 cup shelled hemp seeds (optional)
3-4 tbsp cocoa powder
1 tbsp unrefined coconut oil or milk
4 tbsp of xylitol (dissolved in 1/2 cup hot water)
1 tsp vanilla extract
pinch of salt
+ water or nuts milk to obtain the desired consistency
TIP: you can replace hemp seeds with hazelnuts or cashews
PREPARATION
- Put nuts in preheated to 175 degrees oven for approx. 10 minutes.
- Remove from oven and let cool slightly. Then use your hands to roll the nuts around and remove most of the brown skins.
- Then place them in a blender, add the remaining ingredients and grind to a smooth paste (it may take a while).
- The cream should be thick enough. To give it the desired consistency add oil, a little boiled water or vegetable milk.
- Ready cream place in a sterile jar and store in the fridge (1-2 weeks max).
- Homemade „Nutella” taste super good with bread or pancakes or in protein bars.
Nie ma opcji, trzeba zrobić! :D
Mam jednak pytanie, czy nasiona konopii to po prostu proteinowy dodatek czy są konieczne do uzyskania konkretnego smaku/ konsystencji? I jak długa taka nutella będzie mogła stać w lodówce?
Dokładnie tak, w smaku za wiele nie zmieniają ;)
U mnie jeden słoiczek stoi już ponad tydzień (w lodówce) i nadal jest w formie.
Czy ksylitol moża zastąpić miodem, syropem z agawy bądź klonowym? Zakładam że wtedy potrzebna będzie ekstra woda? :)
Z góry dziękuję za info ;)
tak oczywiście! ale nie dolewaj wody.
W weekend testuję czy będzie smakować :) póki co u nas rządzi klasyczne domowe masło z orzechów ziemnych :)