Fasolka po bretońsku
Nie jadłam tego od 16 tego roku życia, dlatego zjem dziś!
Dla odmiany coś tradycyjnego dla mojego kraju, potrawa zwana fasolką po bretońsku. To nic innego jak fasola gotowana z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku i przypraw (oczywiście oryginalnie w składzie znajduje się mięso). Każdy kraj ma swoją wersję gotowanej fasoli z różnymi dodatkami, niekiedy jest to sos pomidorowy (UK), innym razem melasy, syrop klonowy (USA). Fasolka to nieodzowna część typowego angielskiego śniadania, zdarza się że serwowana jest na tostach.
Polecam podawać posypaną świeżym tymiankiem oraz razowymi grzankami.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
200 g fasoli białej* (1 szklanka)
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych lub 2-3 dojrzałe słodkie pomidory
2 szklanka pasaty pomidorowej
2 łyżki majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki papryki wędzonej
2 liście laurowe
TIP: Jest jedna rzecz której w tym przepisie nie możesz pominąć, papryka wędzona, która nadaje potrawie odpowiedni aromat. Jak masz możliwość użyj świeżego majeranku i tymianku.
* np. jaś, lima, perłowa etc.
PRZYGOTOWANIE
- Fasolę namocz 8-12 h. Ugotuj do miękkości (ok. 90 minut).
- Pokrój drobno cebulę i podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Jak będzie szklista dodaj drobno posiekany czosnek.
- Następnie dodaj pomidory, przyprawy (poza solą i pieprzem) i ugotowaną fasolę. Jeśli będzie za mało sosu dodaj trochę wody.
- Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem do momentu, aż fasola nabierze smaku.
- Przed podanie wyjmij liście laurowe ;)
BRAK KOMENTARZY