Pasztet soczewicowy z gruszką

Ostatnio nie chce mi się spędzać czasu w kuchni, przebywam tam najmniej jak tylko się da, są inne rzeczy poza, a doba ma 24 h i nie chce mieć więcej. Zrobienie pasztetu to przebiegłe działanie w celu zaoszczędzenia kolejnych kilku godzin codzienności, na cele wyższe :) No wiesz, robisz go dużo i przez kolejne dni masz z bani produkcję wymyślnych past kanapkowych.

Egzemplarz ze zdjęcia powyżej był podobno najsmaczniejszym pasztetem warzywnym jaki jadła Pani Em, dlatego ląduje tutaj z dedykacją dla niej.
Zrób go mała :P


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji: keksówka 30 cm

SKŁADNIKI

250 g soczewicy czerwonej
250 g łuskanego grochu
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki kaszy jaglanej lub brązowego ryżu
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka tymianku
2 zmielone ziarna jałowca
1/4 szklanki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
4 łyżki sosu sojowego
3 gruszki (1 do dekoracji)
3 łyżki oleju
1 cebula
2 marchewki

PRZYGOTOWANIE

  1. Soczewicę, groch i kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie (soczewicę i groch w jednym garnku, kaszę w drugim). Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę posiekaj drobno i podduś na oleju, dodaj do niej startą marchew oraz majeranek, tymianek, jałowiec, czosnek przeciśnięty przez praskę, czosnek niedźwiedzi i pokrojone w kostkę 2 gruszki. Wszystko razem duś do momentu aż zmięknie.
  3. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 stopni.
  4. Teraz umieść wszystkie składniki w dużej misce i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem, umieść w niej gotowy pasztet, układając na powierzchni kilka plastrów gruszki.
  6. Piecz ok. 1-1,5 h.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.