Pełnoziarnisty placek brzoskwiniowy
Sierpień to sezon wszystkiego, dlatego czasem już naprawdę nie wiem co wybrać, na co mam ochotę, a to co będzie owocem w kolejnym cieście jest często dziełem przypadku. Tego dnia znalazłam pod halą stoisko z soczystymi brzoskwiniami, planowałam tartę na kruchym cieście z kruszonką, ale wyszło to co widzisz. Placek z mąki pełnoziarnistej, wypełniony tymi pluszowymi owocami, posypany migdałami. Lepiej nie oglądaj tych zdjęć przed snem :P
PRZEPIS
SKŁADNIKI
ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej*
1/2 szklanki oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu
1/2 łyżeczki soli
ok. 1/2 szklanki lodowatej wody
nadzienie:
2-3 brzoskwinie
2 łyżeczki skrobi*
1 łyżka soku z cytryny
*może być kukurydziana, z tapioki, z maranty trzcinowej etc.
dekoracja (opcjonalnie):
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki migdałów
PRZYGOTOWANIE
nadzienie:
- Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w plastry. Umieść w misce dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
ciasto:
- Rozpuść olej kokosowy – ja wstawiam słoik do miski z gorącą wodą z kranu i po chwili jest już płynny.
- Zimną wodę umieść w lodówce lub kubek z nią postaw w misce z lodem.
- W jednej misce wymieszaj mąkę, ksylitol i sól. Następnie dodaj olej, wymieszaj dokładnie. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń folią i wstaw do lodówki na ok. 20 minut.
- Wyjmij i powoli ugniataj dodając – przygotowaną wcześniej – zimną wodę (może się okazać że potrzebujesz jej mniej lub więcej niż podałam).
- Ciasto umieść na papierze do pieczenia i rozwałkuj na okrąg grubości ok. 3 cm. Przykryj folią i pozostaw na kolejne 20 minut w temperaturze pokojowej.
- Teraz żeby nadać rustykalnego klimatu, troszkę rozgnieć ciasto przy pomocy rąk.
- Na środku okręgu umieść nadzienie i pozaginaj brzegi, aby nie wypadało (jeśli ciasto zaczyna się za bardzo kleić użyj odrobinę mąki i drewnianej łyżki).
dekoracja:
- Płynny olej kokosowy wymieszaj z cynamonem, posmaruj brzegi ciasta i całość (łącznie z nadzieniem) posyp pokruszonymi migdałami i odrobina ksylitolu.
- Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
Wholegrain peach galette
RECIPE
INGREDIENTS
cake:
2 cups wholemeal wheat flour
1/2 cup coconut oil
2 tbsp xylitol
1/2 tsp of salt
About 1/2 cup of iced water
filling:
2-3 peaches
2 tsp of starch **
1 tbsp of lemon juice
* you can use corn, tapioca, arrowroot etc.
decoration (optional):
1 tbsp of coconut oil
1 tsp of cinnamon
1/4 cup almonds
PREPARATION
filling:
- Wash peaches, strain and cut into slices. Place in the bowl, add the remaining ingredients and mix.
cake:
- Dissolve coconut oil – I put the jar in a bowl with hot tap water and after a while it’s already smooth.
- Place cold water in a refrigerator or cup with it in a bowl full of ice cubes.
- Combine flour, xylitol and salt. Then add dissolved coconut oil, mix thoroughly. Prepare the dough into a ball, wrap the foil and place in the fridge for about 20 minutes.
- Take out and knead slowly – adding cold water – you may need it more or less, than in this recipe.
- Transfer to a baking sheet lined with parchment paper and roll over to a circle about 2 cm thick. Cover with foil and leave for another 20 minutes at room temperature.
- Now to give a rustic look, use your hands in next steps.
- Place the filling in the center of the circle and gently fold the pastry over the fruit, so that it doesn’t fall out (if the cake starts to stick too much use a flour and wooden spoon).
decoration:
- Mix coconut oil with cinnamon, brush pastry generously with this mixture. Sprinkle with crushed almonds and a little bit of xylitol.
- Bake for about 40 minutes in 180 degrees.
BRAK KOMENTARZY