Czekoladowa tarta z budyniem kokosowym
Jagody prosto z lasu i domowy budyń kokosowy na kruchym, bezglutenowym spodzie z migdałów. Tarta o smaku późnego lata. Bez cukru, bez glutenu i bez składników pochodzenia zwierzęcego. Smacznego ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki nerkowców
6 łyżek kakao
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej, z tapioki etc.)
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (lub innego tłuszczu)
2 łyżki mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
szczypta soli
budyń:
2 puszki nietłustego mleka kokosowego (800 ml)
4 łyżki skrobi kukurydzianej
2-3 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka agaru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
+ świeże jagody na wierzch
TIP: Zamiast jagód możesz dodać inne świeże owoce np. maliny, jeżyny, borówki. Połowę mleka kokosowego możesz zastąpić innym neutralnym w smaku.
PRZYGOTOWANIE
spód:
- Piekarnik nastaw na 175 stopni.
- W blenderze umieść wszystkie składniki poza olejem i mlekiem.
- Zblenduj, dodaj olej i mleko, umieść w misce i ugnieć ręką.
- Gotowym ciastem wyłóż wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego formę do tarty.
- Piecz ok 15 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia.
budyń:
- W 1/2 szklanki mleka wymieszaj skrobię kukurydzianą i ekstrakt waniliowy.
- Resztę mleka zagotuj.
- Dodaj ksylitol i sól.
- Gdy mleko się zagotuje powoli zacznij dolewać miksturę ze skrobią. Cały czas mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Chwilę przed końce dodaj agar, wymieszaj.
- Zdejmij z kuchenki. Lekko przestudzonym budyń wylej na spód, rozprowadź łyżką.
- Poczekaj aż ostygnie i udekoruj owocami.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Chocolate tart, coconut pudding & blueberries
RECIPE
INGREDIENTS
bottom:
1 cup almonds
1/2 cup cashews
6 tbsp cocoa
2 tbsp of xylitol
2 tbsp cornstarch (or potato starch, tapioca starch, etc.)
2 tbsp coconut oil unrefined (or other fat)
2 tbsp rice milk (or other vegetable milk)
pinch of salt
pudding:
2 cans non-fat coconut milk (800 ml)
4 tbsp cornstarch
2-3 tbsp of xylitol
1 tsp agar
2 tsp vanilla extract
pinch of salt
+ fresh berries for decoration
TIP: Instead of blueberries, you can use any other fresh fruits (for example raspberries, blackberries, strawberries etc.). You can replace half coconut milk with another cruelty-free milk (neutral in flavor).
PREPARATION
bottom:
- Preheat oven to 175 degrees celsius.
- Place all ingredients – except oil and milk – in blender.
- Blend it, add oil and milk, place in a bowl and knead by hand.
- Oil tart pan with coconut oil.
- Bake in preheated oven until lightly browned, 15 to 20 minutes.
- Leave to cool completely.
pudding:
- In 1/2 cup of milk, mix cornstarch and vanilla extract.
- Boil the rest of milk, add xylitol, and salt.
- When milk boils, start slowly pour the mixture with the starch. Stir constantly until custard thickens. Just before the end, add agar, and mix it again.
- Leave to cool a bit.
- Put pudding on the bottom, spread it with a spoon.
- Cool completely and decorate with fruits.
- Store in fridge.
BRAK KOMENTARZY