Śliwkowy sos BBQ / Do słoików
Dziko rosnące owoce to poza miastem częsty widok. Opuszczone gospodarstwa zarastają chaszczami, drzewa owocowe w ich ogródkach dziczeją, a gałęzie uginają się od urodzaju którego nikt nie zbiera… postanowiłam zrobić użytek z takich niechcianych, dzikich śliwek! Zamieniłam je w śliwkowy mus z cynamonem, klasyczne powidła oraz sos BBQ (na który przepis poniżej). Sos sprawdzi się do wszelkich grillowanych kiełbasek czy burgerów :)
Polecam wyprawę w świętokrzyskie, jeszcze miesiąc temu było zatrzęsienie rosnących na skraju lasu jeżyn, teraz przyszedł czas na śliwki, a niebawem dojrzeją wszelkie rodzaje zdziczałych jabłek!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 kg śliwek*
1/2 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli (opcjonalnie)
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/8 szklanki octu jabłkowego
1/8 szklanki melasy
szczypta soli
*każdy rodzaj śliwek się nada (oczywiście smak będzie zależny od rodzaju śliwek – w przypadku bardzo słodkich można pominąć melasę)
TIP: Jeśli chcesz aby twój sos był lekko pikantny dodaj papryczkę chilli.
PRZYGOTOWANIE
- Śliwki umyj i pozbaw pestek. Umieść w wysokim garnku i gotuj do momentu aż się zaczną rozpadać.
- Zblenduj cebulę, czosnek i papryczkę na gładką pastę.
- Pastę umieść na patelni z odrobiną oleju i podsmaż aż zrobi się szklista.
- Śliwki zblenduj na gładkie pure i dodaj na patelnię do pasty cebulowej wraz z pozostałymi składnikami.
- Duś na małym ogniu do momentu aż wszystkie smaki się połączą a sos odpowiednio zgęstnieje.
- Jeszcze ciepły przelej do wyparzonych słoików, zakręć i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem.
- Następnego dnia pasteryzuj min. 30 min w piekarniku nagrzanym do 130 stopni.
TIP: Oczywiście nie musisz tego sosu pasteryzować, jeśli planujesz go od razu używać (wtedy pomiń punkt 7 i po ostygnięciu przechowuj w lodówce).
Plum BBQ sauce for jars
RECIPE
INGREDIENTS
1 kg of plums*
1/2 red onion
3 garlic cloves
1/2 chilli pepper (optionally)
1 tsp of smoked pepper
1/2 a teaspoon of cinnamon
1/8 cup of apple cider vinegar
1/8 cup of molasses
pinch of salt
*any kind of plums (the taste will be different but still cool ;)
PREPARATION
- Wash plums and remove seeds. Place them in a tall pot and cook until they start to disintegrate.
- Blend onions, garlic and peppers in blender.
- Put the paste into the pan with a small amount of oil and fry until glazed.
- Blend plums to a smooth pure and add to the pan along with the remaining ingredients (cinnamon, vinegar, molasses etc.).
- Cook on a low heat until all the flavours are combined, and the sauce thickens a bit.
- Put the hot sauce into sterilized jars. Leave approx. 1 cm free space from the top edge of the jar, twist firmly, set them side by side, cover with a towel and leave to cool off.
- The next day you can pasteurize them in the oven at 130 degrees for minimum 30 minutes.
BRAK KOMENTARZY