25.10.2024

Szarlotka z kruszonką

Ponieważ coraz częściej szukam prostoty w kuchni, przepis na tę szarlotkę bazuje na proporcji składników do przygotowania klasycznego kruchego ciasta 3:2:1 (mąka : tłuszcz : cukier). Wnętrze wypełniają podduszone na roślinnym maśle jabłka szara reneta z dodatkiem wanilii i cynamonu. Poza w/w proporcjami nie trzymam się tu ściśle przepisu na kruche ciasto, bo zależało mi na szybkim czasie przygotowania.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 8

SKŁADNIKI

ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki krupczatki
200 g roślinnego masła*
100 g cukru trzcinowego**
szczypta soli
odrobina zimnej wody

nadzienie:
1 kg jabłek
3 łyżki roślinnego masła
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
(opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka wyskrobane z laski wanilii

*użyłam masła w kostce o smaku awokado marki Naturale
**można zastąpić cukrem pudrem lub ksylitolem

WAŻNE: Masło i woda z lodówki. Cynamon nie jest konieczny jeśli nie lubisz. Jeśli nie masz krupczatki dodaj 300 g tortowej.

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąki (200 g pszennej tortowej i 100 krupczatki) przesiej przez sito do dużej miski, dodając 200 g pokrojonego na mniejsze kawałki zimnego masła, 100 g cukru i szczyptę soli. Zagnieć szybko tak, aby powstała piaskowa konsystencja kruszonki. Wstaw do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  2. Na 3 łyżkach wegańskiego masła podsmaż kilogram pokrojonych w plasterki jabłek ze skórką (lub bez jak wolisz). Dodaj 3 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli i opcjonalnie 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Smaż kilka minut.
  3. Piekarnik nastaw na temperaturę 185-190 stopni. Blaszkę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 2 równe części. Do jednej z nich dodaj odrobinę zimnej wody, ugnieć na szybko, aby powstała bardziej spójna konsystencja i wyłóż nim spód oraz boki blachy (warstwa ciasta powinna być cienka, jeśli wyda ci się, że masz za mało ciasta boki, zrób niższe).
  5. Na spód wyłóż podsmażone jabłka, a na nie daj drugą połowę ciasta, które masz przygotowane w formie kruszonki.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.