Drożdżowe racuchy z jabłkiem (wegańskie)

Sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa, aż syczy i podskakuje na rozgrzanej patelni. Drożdżowe racuchy na mące orkiszowej z kwaśnym jabłkiem i odrobiną cynamonu, posypane cukrem pudrem, polecają się na weekendowe pikniki i wypady na działkę.

Drożdżowe racuchy z jabłkiem (wegańskie) – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: kilkanaście sztuk

SKŁADNIKI

25 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka roślinnego
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej*
2 łyżki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu**
szczypta soli

2 kwaśne jabłka

*lub zwykłej pszennej
**opcjonalnie, możesz nie dodawać

PRZYGOTOWANIE

  1. Drożdże wyjmij z lodówki, by się ogrzały do temperatury pokojowej.
  2. Mleko podgrzej do temperatury 30 stopni.
  3. Do mleka dodaj cukier i drożdże i dokładnie wymieszaj.
  4. Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszaj przy pomocy miksera, aż ciasto będzie idealnie gładkie, pozostaw pod przykryciem na 45 minut.
  5. Następnie dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki kwaśne jabłka, wymieszaj łyżką.
  6. Smaż na rozgrzanej patelni pokrytej sporą ilością oleju kilka minut po każdej stronie, do momentu jak racuchy będą rumiane.
  7. Podawaj posypane odrobiną cukru pudru z cynamonem lub ulubionym jogurtem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.