Drożdżowe racuchy z jabłkiem (wegańskie)
Sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa, aż syczy i podskakuje na rozgrzanej patelni. Drożdżowe racuchy na mące orkiszowej z kwaśnym jabłkiem i odrobiną cynamonu, posypane cukrem pudrem, polecają się na weekendowe pikniki i wypady na działkę.
PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: kilkanaście sztuk
SKŁADNIKI
25 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka roślinnego
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej*
2 łyżki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu**
szczypta soli
2 kwaśne jabłka
*lub zwykłej pszennej
**opcjonalnie, możesz nie dodawać
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże wyjmij z lodówki, by się ogrzały do temperatury pokojowej.
- Mleko podgrzej do temperatury 30 stopni.
- Do mleka dodaj cukier i drożdże i dokładnie wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszaj przy pomocy miksera, aż ciasto będzie idealnie gładkie, pozostaw pod przykryciem na 45 minut.
- Następnie dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki kwaśne jabłka, wymieszaj łyżką.
- Smaż na rozgrzanej patelni pokrytej sporą ilością oleju kilka minut po każdej stronie, do momentu jak racuchy będą rumiane.
- Podawaj posypane odrobiną cukru pudru z cynamonem lub ulubionym jogurtem.
TAGI
KATEGORIA
BRAK KOMENTARZY