(Toma) tofucznica

Postanowiłam zrobić tradycyjne niedzielne śniadanie… u mnie tofu, a u Ciebie? Zawsze kiedy myślę o idealnym śniadaniu wychodzi z tego tofucznica. Jej smak zależny jest od tego na co masz w danym momencie ochotę. Istnieje nieskończenie wiele wersji – u mnie ostatnio rządzą pomidory. Ponieważ jeszcze nie sezon, muszę ratować sytuację tymi z puszki i słoika. Pomidory w formie krojonych soczystych kawałków, plus te aromatyczne suszone pływające w oliwie, które wraz z orzechami włoskimi podbijają smak porannej potrawy. Pomidory w których pływają kawałki dobrze przyprawionego miękkiego tofu, czerwona fasola i świeża bazylia, podane z pszennymi tostami.

tomatofucznica2


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

1-2 duże kostki tofu
1 puszka krojonych pomidorów
6-8 sztuk suszonych pomidorów (takich ze słoika)
ok 1/2 puszki czerwonej fasoli
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 średnia czerwona cebula
1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz jak lubisz
garść orzechów włoskich
kilka liści świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce przy pomocy widelca rozdrobnij tofu i wymieszaj z kurkumą.
  2. Cebulę pokrój drobno w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką oliwy.
  3. Do cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez prasę oraz pozostałe przyprawy, chwilę podsmaż.
  4. Dodaj do tego pomidory z puszki oraz odsączoną fasolę.
  5. Po kilku minutach dodaj tofu, dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu jeszcze chwilę.
  6. Na koniec dodaj pokrojone drobno suszone pomidory oraz orzechy.
  7. Tofucznicę podawaj posypaną świeżą bazylią oraz orzechami włoskimi.

tomatofucznica1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.