Wegańskie french tosty z sezamem, malinami i pistacjami

Czasem pojawia się u mnie potrzeba skonsumowania wegańskich „francuskich” tostów. Robię je wtedy na słodko, jako energetyczne drugie śniadanie ze sporą ilością węglowodanów (pieczywo, syrop klonowy), błonnika (siemię lniane, orzechy pistacjowe, banan), wapnia (sezam), białka (mleko sojowe), minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (siemię lniane).

Można by tak wymieniać plusy i minusy takiego śniadania. Serotonina zawarta w bananach pozytywnie wpływa na nastrój, witaminy zawarte w malinach wzmacniają układ odpornościowy. Pieczywo, gluten, alergia, zło. Ale tak naprawdę chodzi o to, że takie tosty to prosty sposób na urozmaicenie porannego posiłku.

Wolisz na słodko: z owocami, syropem klonowym czy czekoladą lub słono: z ziarnami, warzywami, świeżymi ziołami i „serem” z orzechów? Wybierz dowolne dodatki smakowe. Ciasto będące bazą – w której obtaczasz pieczywo – modyfikuj, poprzez dodanie ziaren, pestek, orzechów, przypraw i świeżych ziół.

Mój wczorajszy tostowy zestaw startowy, na 3 h przed siłownią wyglądał tak:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

6 kawałków ciemnego pieczywa*
2-3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno (nierafinowanego)**

ciasto:
1 dojrzały banan
1/2 szklanki mleka sojowego***
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżek niełuskanego białego sezamu
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu

dodatki:
syrop klonowy
4 łyżki niełuskanego białego sezamu
1/2 szklanki mrożonych malin
4 łyżki mleka sojowego***
3 łyżki pokruszonych orzechów pistacjowych

TIP: *ja miałam jedynie pełnoziarniste tosty. ** Taki olej jest najzdrowszy, ale również najdroższy, ma mega kokosowy zapach, nadaje tostom lekko kokosowy aromat. Wiadomo, że jeśli go nie masz możesz użyć zwykłego oleju, ale w smaku to już nie będzie to samo. *** Lub inne roślinne (migdałowe, kokosowe, owsiane, z konopi, ryżowe etc.).

PRZYGOTOWANIE

sos z malin:

  1. Maliny zblenduj z mlekiem, sos gotowy :)

ciasto:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki mikserem.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego.
  3. Kawałki pieczywa obtocz dokładnie w przygotowanym wcześniej cieście, smaż kilka minut obracając co jakiś czas na drugi bok. W razie potrzeby dodaj więcej oleju kokosowego.
  4. Gotowe tosty polej syropem klonowy, sosem z malin, posyp sezamem i kruszonymi orzechami pistacjowymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.