Frittata warzywna – omlet

Frittata to włoskie danie w stylu naszego tradycyjnego omleta, którego głównym składnikiem są dokładnie wymieszane kurze jajka. Nie wiem do końca na czym polega różnica między tymi dwoma potrawami, ale w przypadku dania które z założenia nie będzie zawierało jaj chyba przestaje być to istotne. Zaadaptuję sobie tę nazwę na potrzeby własne. To jest opcja dla wszystkich którzy tęsknią za porannym omletem lub dla leniwych którzy mają ochotę na quiche z warzywami, a nie chce im się odpalać piekarnika :)


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20-30 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
ok 2 cm świeżego imbiru
1/2 czerwonej papryki
pół szklanki czarnych oliwek (jak wolisz dodaj zielone)
1/2 dużej cukinii
1 tofu (możesz zastąpić bananem)
1/2 szklanki mleka sojowego (jak ciasto będzie zbyt gęste dodaj więcej)
4 łyżki płatków drożdżowych
4 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki czarnej soli (możesz dać mniej)
1 szklanka mąki z ciecierzycy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść świeżej natki pietruszki
pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oliwy.
  2. Kiedy będzie szklista dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir.
  3. Cukinię pokrój w półksiężyce, paprykę w kostkę i wrzuć na patelnię.
  4. W międzyczasie wymieszaj w misce tofu z czarną solą.
  5. Dodaj do tofu mąkę z cieciorki, mąkę ziemniaczaną, mleko, płatki drożdżowe, kurkumę i dokładnie wymieszaj (ciasto powinno być gęste – ale bez przesady – na tyle żeby dało się wylać potem na patelnię).
  6. Podduszone warzywa dodaj do miski z ciastem, dorzuć oliwki i wymieszaj łyżką.
  7. Przygotuj sobie 2 patelnie, skrop oliwą i wylej po połowie ciasto na każdą.
  8. Smaż pod przykryciem do momentu kiedy spód nie będzie dobrze podpieczony (chyba że wolisz bardziej raw ;).
  9. Przekręć frittaty na drugą stronę i poczekaj aż się przyrumienią.
  10. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.