(Prawie) Dal Makhani

Tradycyjne danie kuchni indyjskiej, które uwielbiałam będąc wegetarianką niestety tak jak większość dań indyjskich bazuje na sporej ilości masła i śmietany. Dlatego dzisiejszym wyzwaniem jest wersja w 100 % roślinna, taka aby jak najbardziej przypominała to co pamiętam i lubię :)

Nie ma czego żałować, śmietana została zastąpiona mlekiem kokosowym, a masło – wegańską margaryną. Sycąca potrawa gdzie głównym składnikiem jest fasola mungo (vigna mungo, urid dal, urad dal, black gram), w towarzystwie fasoli czarnej (zamiast fasoli rajma, której akurat nie miałam pod ręką), aromatycznych przypraw, pomidorów, cebuli i kolendry, to mój pomysł na wrześniowy obiad. Polecam.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1,5 szklanka suchej fasoli*

3 łyżki oliwy
2 łyżeczki kuminu
1 papryczka chilli**
1/8 łyżeczki asafetydy
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka garam masali
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki cynamonu

3 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula***
2 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego****
4 łyżki mleka kokosowego (tego gęstego co zbiera się u góry puszki)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wegańskiej margaryny
1 łyżeczka soli himalajskiej

*Fasola mungo, rajma lub inna czerwona lub czarna. Możesz zastąpić fasolą z puszki, możesz zastąpić innym rodzajem fasoli, możesz użyć tylko jednego rodzaju fasoli.

**Lub przyprawa w proszku chilli.

***Lub cebula biała.

****lub pasaty pomidorowej.

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę namocz przez noc (minimum 12 h).
  2. Następnego dnia ugotuj aż będzie miękka. Odlej, ale tak aby zachować wodę z gotowania – użyjesz jej potem.
  3. Jeśli używasz fasoli z puszki pomiń 2 pierwsze punkty.
  4. Na rozgrzanej patelni i 3 łyżkach oliwy podsmaż wszystkie przyprawy sypkie.
  5. Następnie dodaj do nich drobno posiekaną cebulę, starty imbir, drobno pokrojony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili (jak nie masz to chilli w proszku) i podsmaż jeszcze chwilę.
  6. Dodaj drobno pokrojonego pomidora, smaż przez kilka minut.
  7. Następnie wrzuć na patelnię ugotowaną fasolę i wodę w której się gotowała. Jeśli używasz fasoli z puszki dodaj trochę wody lub wodę z puszki po fasoli.
  8. Dodaj przecier pomidorowy lub passatę pomidorową i jeśli to potrzebne trochę więcej wody. Potrawa powinna być stosunkowo gęsta, ale na tyle, aby fasolki pływały w gęstym sosie. Dodaj soli.
  9. Po 15-20 minutach na małym ogniu dodaj mleko kokosowe i margarynę.
  10. Podawaj z ryżem basmati i świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.