Wegańska pizza z ziemniakami i pesto

W moim mieście nie ma dobrej wegańskiej pizzy i nie chodzi mi o taką z roślinnym, bezsmakowym serem, tylko o prawdziwy chrupiący placek z sosem i samymi warzywami, po prostu nie ma, albo jestem zbyt wybredna ;) W temacie tęsknoty za pizzą najlepiej zwalczyć ją kilkoma kawałkami owej, czasem wystarczy zwykła marinara, ale tym razem potrzebna była jakaś odmiana.

Cieniutkie plasterki ziemniaków, czerwonej cebuli na bazie ze szpinakowego pesto w formie mini pizzerinek…


PRZEPIS

Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji: 1-4

SKŁADNIKI

spód:
2 1/3 szklanki mąki 00*
1 szklanka ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
szczypta soli

pesto:
150 g świeżego szpinaku
4 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki migdałów
1 ząbek czosnku
szczypta soli

+ kilka ziemniaków
++ czerwona cebula

PRZYGOTOWANIE

pesto:

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze, zblenduj, gotowe ;)

spód:

  1. Drożdże wymieszaj dokładnie najpierw z 1/2 szklanki ciepłej wody (40 stopni), a potem kilkoma łyżkami mąki i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
  2. Na blacie kuchennym umieść pozostałą część mąki, usypując kopiec, wlej do niego wyrośnięty zaczyn drożdżowy, dodaj szczyptę soli i wyrabiaj ciasto. Dodawaj w międzyczasie po kawałku pozostałą część wody. Po kilku minutach pozostaw je ponownie do wyrośnięcia na 1-2 h.
  3. W zależności od tego ile chcesz zrobić placków podziel ciasto na odpowiednią ilość części.
  4. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.
  5. Następnie po wierzchu placków rozprowadź pesto, poukładaj ziemniaki pokrojone w cienkie plastry i pióra z cebuli.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, na jakieś 15 minut. Druga metoda to wstawienie do zimnego piekarnika – jest szansa, że ciasto jeszcze wyrośnie – i kontrolowanie czasu pieczenia.


Vegan potato & pesto mini pizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

RECIPE

Preparation time: 2 h
Serves: 1-4

INGREDIENTS

bottom:
2 1/3 cup of flour 00 type*
1 cup of warm water
25 g of fresh yeast
pinch of salt

pesto:
150 g of fresh spinach
4 tbsp extra virgin olive oil
2 tbsp of yeast flakes
1 tbsp of lemon juice
4 tbsp of almonds
1 clove of garlic
pinch of salt

+ few small potatoes
++ red onion

*special italian pizza flour, but you can use other type.

PREPARATION

pesto:

  1. Put all the ingredients in the blender, blend until smooth, ready ;)

bottom:

  1. Mix yeast thoroughly first with 1/2 glass of warm water (40 degrees), then with a few tablespoons of flour and leave to rise in a warm place for about 20 minutes.
  2. Place the rest of the flour on the kitchen counter, making a mound, pour the yeast into it, add a pinch of salt and knead the dough.
  3. Add the rest of the water. After a few minutes of kneading, leave the dough again to rise for 1-2 hours.
  4. Depending on how many pizzas you want to make, divide the dough into parts.
  5. Roll out the pizzas, cover with a cloth and leave to rise.
  6. Then spread the pesto on the top of each pizza, decorate with thin slices of potatoes and onions.
  7. Put in the oven preheated to 230 degrees, for about 15 minutes. The second method to put pizzas into a cold oven – there is a chance that the dough will rise some more – and control the baking time.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.