Lazania szpinakowe pesto & „feta”
Jestem całkowicie wyleczona z uzależnienia od szpinaku, ale na szczęście nie zapomniałam o jego istnieniu… Paczkowane, zielone, świeżo zrywane małe listki w 300 gramowych opakowaniach albo te duże liście ściśnięte recepturką w pęczki na targu warzywnym pod halą Mirowską. Z tego może powstać samo dobro, więc kupuję dużo ;)
Klasyczną lazanię robiłam z sosem beszamelowym, ale tym razem koncepcja dania przewidywała pozbycie się zbędnego glutenu (makaron wystarczy). Sos powstał z nerkowców i tofu, dlatego jest pełen białka i wartości odżywczych (minerały: magnez, potas, wapń, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo; nienasycone kwasy tłuszczowe; witaminy: z grupy B, E, K; kwas foliowy and more). Pesto to wspomniany wyżej, uzależniający szpinak oraz pestki dyni i pistacje, nie może być smaczniej.
Efekt widać na zdjęciach ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
„feta”:
1 szklanka nerkowców
1 kostka tofu
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki płatków drożdżowych
3 łyżki octu winnego
6 łyżek mleka kokosowego (część tłusta) lub 2 łyżki oleju kokosowego
pieprz i sól do smaku
szpinakowe pesto:
600 g szpinaku (świeży lub mrożony ale w liściach)
4 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki pestek dyni
1/3 szklanki pistacji
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku
+ makaron do lazani 12 płatów
++ 1/2 szklanki niesłodzonego (koniecznie!) mleka ryżowego lub innego roślinnego
TIP: Zarówno „fetę” jak i pesto szpinakowe musisz spróbować i odpowiednio doprawić zanim znajdą się w lazanii. Feta powinna być w miarę słona, a pesto bardziej neutralne, ale pełne smaku.
Jak chcesz, aby twoja lazania była bardziej „cheat meal’em” to na wierz zetrzyj odrobinę wegańskiego żółtego sera, no jak już musisz :P
PRZYGOTOWANIE
„feta”:
- Nerkowce namocz przez noc (lub minimum 4 h).
- Namoczone nerkowce odsącz z wody, umieść z pozostałymi składnikami w blenderze i dokładnie wymieszaj. „Feta” gotowa, w zależności od preferencji możesz dodać mniej lub więcej czosnku i przyprawić ją w inny sposób, as U wish ;)
pesto szpinakowe:
- Jeśli używasz szpinaku mrożonego musisz go wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody jak najbardziej się da. Ze świeżym nie musisz nic robić poza umyciem ;)
- Następnie wszystkie składniki umieść w blenderze i wymieszaj.
lazania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą.
- „Fetę” podziel sobie na 3 części, a pesto szpinakowe na 2.
- Naczynie wyłóż 4 płatami makaronu (na zakładkę). Wylej odrobinę mleka tak aby pokryło makaron.
- Następnie pokryj je warstwą „fety” i warstwą szpinakowego pesto.
- Potem daj kolejne 4 płaty makaronu oraz warstwę „fety” i szpinakowego pesto.
- Na koniec kolejne 4 płaty makaronu i ostatnią 3 część „ricotty”.
- Polej wierzch resztą mleka roślinnego (trochę może spłynąć po bokach wgłąb lazanii), przykryj folią do pieczenia i wstaw do piekarnika na 45 minut. Plus kolejne 15 już bez przykrycia, aby „feta” lekko się przyrumieniła.
BRAK KOMENTARZY